Orban cere audierea ministrului de Interne in Parlament si acuza Jandarmeria ca a devenit instrument de represiune

Autor: Gabriel Kolbay

Sambata, 11 August 2018, ora 14:07

2401 citiri

Foto: Arhiva Facebook/Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, cere audierea, in Parlament, a ministrului de Interne Camen Dan, a sefului Jandarmeriei Romane si a prefectului Capitalei, in urma violentelor de la protestele de vineri. Liderul liberalilor spune ca astfel de masuri sunt absolut necesare, de vreme ce actuala putere politica a transformat fortele de ordine in instrumente de represiune a poporului roman.

Intr-o conferinta de presa, Ludovic Orban a spus ca ceea ce s-a petrecut in Piata Victoriei e foarte grav si PNL sustine adoptarea de masuri ferme, in acest caz.

"Jandarmeria a actionat in contradictie cu legea. Nu a existat motiv de interventie in forta, nici macar noaptea, dupa 23.00. Dar oricum pana atunci s-a intervenit cu gaze in zone unde cetatenii erau pasnici. Rolul interventiilor era sa creeze contrareactii din partea oamenilor pasnici. Nu s-au creat aceste contrareactii.

Interventia cu tunuri de apa si efective sporite n-a avut temei. Nu era in pericol cladirea Guvernului. Nu erau in pericol efectivele de jandarmi. A fost o interventie premeditata acolo, planificata pentru a-i intimida pe romani si pentru a le interzice dreptul la protest.

Dispersarea s-a facut fara avertizare cu semnale lumnioase si sonore. Trebuie sa exista macar 2 semnale sonore si cu rachete luminoase rosii. Acestea nu au existat.

Fugarirea cetatenilor pasnici a continuat si dupa dispersarea multimii, timp de 2 ore, pe toate starazile care pleaca din Piata Victoriei. Oamenii au fost batuti si acolo.

Este un eveniment de o gravitate fara precedent. De 28 de ani impotriva romanilor nu s-au mai folosit fortele de ordine ca instrument de represiune. Ordinul dat de Dragnea e un atac fara precedent impotriva democratiei, a drepturilor fundamentale si ale celor care nu sunt de acord cu puterea. Puterea a demonstrat ca nu are nimic de-a face cu democratia", a spus Ludovic Orban.

Presedintele Partidului Liberal a spus si ce masuri va lua partidul pentru a lamuri situatia.

"Le-am cerut colegilor nostri Marcel Bela si Ovidiu Raetichi sa solicite convocarea comisiilor de aparare din Camera Deputatilor si din Senat, pentru audiere ministrului de Interne Carmen Dan, a sefului Jandarmeriei si a Prefectului Capitalei. De asemenea, ar trebui ascultati toti oamenii care au fost agresati si au avut de suferit in urma evenimentelor din Piata Victoriei", a mai spus Ludovic Orban.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)