Irina Petrescu a murit - Reactii din lumea artistica

Autor: Madalina Mitan

Marti, 19 Martie 2013, ora 14:42

4947 citiri

Foto: Arhiva

Intreaga lume artistica si personalitati culturale si-au declarat durerea si intristarea dupa ce actrita Irina Petrescu a murit, marti, la spitalul Elias, la varsta de 71 de ani.

"Dumnezeu sa o odihneasca, sa ii dea mai multa liniste decat i-a dat in prima parte a vietii ei. Este o actrita foarte talentata, care l-a ajutat foarte mult pe Liviu Ciulei. Nu pot sa ma rog decat pentru pacea sufletului ei si noi toti sa ne amintim de dansa", a declarat actorul Mircea Albulescu, la Realitatea TV.

"Elita teatrului romanesc se duce incetul cu incetul si nu putem decat sa fim tristi. N-am stiut de suferinta acestei actrite. Cultura romaneasca mai sufera o pierdere", a spus fostul ministru al Culturii Puiu Hasotti.

"Sunt de-a dreptul uluit. Irina Petrescu a fost colega cu mine de an, in facultate, promotia 1963. A fost o doamna, a fost discreta, distinsa, am avut cu totii de invatat de la ea. Ne-a fost o colega extraordinara, in sensul ca toti am avut neintelegeri, ba cu criticii, ba cu conducerea. Venim unii dupa altii, ne vom intalni acolo. Dumnezeu sa o odihneasca si condoleante familiei si tuturor", a declarat si actorul Valentin Uritescu.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului National, a spus, la Antena 3, "viata noastra are mai multe varste artiste, fiecare dintre ele cu plusuri si minusuri".

"Sunt socata, fiecare ne gratulam cu apelativul 'doamna contesa'. O persoana extrem de discreta, extrem de bine educata", a declarat, la randul sau, la Antena 3, actrita Dorina Lazar.

Dorin Caliman, critic si istoric de film, a mentionat ca "printre evenimentele dureroare din ultima vreme se inscrie si acesta". "Pleaca dintre noi una dintre cele mai mari valori ale scenei romanesti. Ne-a cucerit prin finetea sa spirituala, prin talentul sau covarsitor", a spus Caliman, la Digi 24.

Irina Petrescu a murit

Ion Dichiseanu a reamintit ca la inceputul acestui an Irina Petrescu a participat la reuniunea organizata cu peste 100 de mari actori de fostul secretar de stat Ion Antonescu pentru a celebra Sfantul Ion.

"Ne-am intalnit, parea bine, sanatoasa. Probabil ca prin discretia sa... (...) Era o mare doamna a teatrului romanesc. Doamne Dumnezeule, e incredibil ce se intampla!", a declarat Ion Dichiseanu, la B1TV.

Intrebat, daca stia ca Irina Petrescu era bolnava, Florin Piersic, fostul ei partener in filmul "De-as fi Harap Alb" a declarat: "Nici vorba, nici vorba, nu! Nu e o veste proasta, e o veste ingrozitoare. Nu imi vine sa cred!".

Indragitul actor a dezvaluit ca la reuniunea organizata de Ion Antonescu a stat chiar langa Irina Petrescu si a "povestit" mult cu ea.

"Ne-am adus aminte de Harap Alb in care ea era zana ceea buna(...) Ce fericit eram eu, ca ea o sa fie aleasa sufletului meu la finalul filmului(...) Nimic in viata mea nu e intamplator. Mi-a spus: Florin, suna-ma ca vreau sa mai povestim, sa stam impreuna la o cafea (...) Era minunata! Nu imi vine sa cred ... Nu se poate, fata draga! Va dati seama ca fiecare veste din asta ma loveste in inima. O sa ma gandesc la ea tot timpul".

"Imi pare enorm, enorm de rau. Am jucat alaturi de ea multi ani la Teatrul Bulandra, a fost o adevarata minune, a fost splendid. O minune de om, avea tot ce trebuie in ea - om, om, cu adevarat om - si frumoasa, si desteapta si caracter cat curpinde. Sunt fericit ca am fost coleg cu ea", a declarat actorul Mircea Diaconu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)