Inainte sa moara, Elie Wiesel a visat ca se reuneste in Romania cu familia ucisa de nazisti

Autor: Diana Robu

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 23:24

13479 citiri

Foto: Facebook/Elie Wiesel

Cu doar cateva zile inainte sa se stinga din viata, Elie Wiesel i-a marturisit fiului sau ca a avut un vis: se facea ca se afla in orasul Sighet, la granita cu Ucraina, si se plimba cu sora si parintii sai ucisi in timpul Holocaustului.

"Sper ca ai savurat plimbarea. Ai meritat-o din plin", a spus fiul sau, Shlomo Elisei, in timpul ceremoniei funerare de duminica, dintr-o sinagoga de pe Fifth Avenue din News York, scrie NY Daily News.

In jur de 150 de prieteni si membri ai familiei s-au adunat duminica pentru a-si lua ramas-bun de la cel numit "mesagerul pentru omenire". Supravietuitorul Holocaustului si laureatul Nobelului pentru Pace Elie Wiesel a murit sambata, la varsta de 87 de ani.

In sinagoga, cei apropiatii lui Elie Wiesel si-au adus aminte cum scriitorul american de origine romana a incercat sa inteleaga cum Dumnezeu a permis ca atatia oameni nevinovati sa moara din cauza nazistilor necrutatori. "Pentru ca imi amintesc, disper. Pentru ca imi amintesc, am datoria de a respinge disperarea", obisnuia sa spuna Elie Wiesel.

"S-a indoit de deciziile luate de Dumnezeu. Si de ce nu? E firesc pentru un om care a trait Holocaustul sa aiba indoieli", a spus rabinul Sol Roth.

In ciuda acestor indoieli, Wiesel a participat intotdeauna la slujbe. "Niciodata, dar niciodata, in niciun moment, n-a avut indoieli cu privire la devotamentul sau fata de viata evreiasca. A iubit sinagoga. Daca era in oras, se afla aici, chiar in spatele meu", a continuat rabinul.

La sarbatori, Wiesel se concentra pe rugaciuni. Uneori canta impreuna cu cei din cor. "Imi placea sa-l ascult cum se roaga, era o experienta remarcabila", a continuat Roth.

In timpul unei vizite recente acasa, Wiesel i-a dezvaluit lui Koppel ca a luat pranzul cu Donald Trump (cunoscut pentru pozitiile sale rasiste). Trei ore a stat la masa cu el: "L-am intrebat pe Elie de ce nu a plecat mai repede. 'Nu era politicos, ma invitase', mi-a spus".

Si Koppel a marturisit ca l-a intrebat pe Wiesel cum a reusit sa ramana credincios, dupa teroarea prin care trecuse din cauza nazistilor. A avut toate motivele sa aiba indoieli. Dar apoi si-a amintit de tatal sau, de bunicul lui si toti evreii devotati. "Cum as putea sa fiu eu cel care rupe acest sir?", se intreba Wiesel.

Moment emotionant

Cu adevarat emotionant a fost cand fiul lui Elie, Shlomo Elisei Wiesel, a luat cuvantul. A marturisit ca, spre deosebire de tatal sau, care se indoia de deciziile luate de Dumnezeu, el se indoieste de existenta Lui.

"Am crezut ca sunt pregatit pentru asta, dar nu sunt. Va rog, poate cineva sa ma ajute? Cum poate tatal meu sa-mi trimita chiar acum toata dragostea lui, daca el nu mai e in viata?", a cuvantat Shlomo, in timp ce lacrimile-i siroiau pe fata.

El mai a povestit cum, in ultimele saptamani, cand starea de sanatate i se agrava, Elie Wiesel visa sa se reuneasca in Romania cu membrii familiei decedati in razboi: "L-am rugat sa se la transmita ca a reusit. Ca traim, ca ne iubim".

Elie Wiesel, scriitor si activist pentru drepturile omului, supranumit "mesager pentru omerire" si distins cu Premiul Nobel pentru Pace, ramane in istorie gratie modului in care a prezentat experienta traita in lagarele de concentrare naziste, dar si datorita indemnurilor facute la conciliere si omenie. El a incetat din viata sambata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)