Fenomen rar: Grecia si Turcia, lovite de o furtuna ca un taifun. MAE lanseaza avertismente pentru turistii romani

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 14:07

9356 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

O furtuna hibrid, fenomen foarte puternic si rar, va afecta Europa in acest weekend.

Furtuna are caracteristici similare uraganelor si taifunurilor, arata CNN.

Conform specialistilor, astfel de furtuni apar o data sau de doua ori pe an si au loc in lunile septembrie si octombrie, cand temperatura din apa Marii Mediterana este inca ridicata.

Furtuna a produs deja inundatii in Tunisia si Libia in ultimele zile, inainte de a se deplasa spre Europa. De-a lungul marii, furtuna are trasaturi de uragan, printre care si vant puternic.

Se asteapta ca furtuna sa se deplaseze incet spre Creta si sudul Greciei, inainte de a ajunge in vestul Turciei. Astfel, in Grecia si Turcia se anunta ploi abundente si vanturi puternice. In Creta si alte insule grecesti se vor produce inundatii.

O furtuna asemanatoare s-a produs in apropierea insulei Sicilia pe 7 noiembrie 2014.

MAE a emis atentionare de calatorie pentru Grecia

Ministerul de Externe a informat, vineri, romanii care vor sa mearga in Grecia ca Serviciul de Meteorologie elen a emis o atentionare de inrautatire a vremii pe perioada 28 - 30 septembrie 2018.

Sunt prognozate ploi si furtuni, cu intensificari ale vantului, care vor ajunge la rafala pana la 9-10 Beaufort (viteza de aproximativ 95 km/h cu valuri peste 10-12m).

In urmatoarele trei zile, vor fi afectate unele regiuni, astfel:

- Vineri, 28 septembrie 2018 - Sudul Marii Ionice, Peloponez (in principal in est si sud) si in Creta, insulele Ciclade, estul zonei Continentale (inclusive Attica) si in Evia.

- Sambata, 29 septembrie 2018 - Sudul Marii Ionice, Peloponez, zona continentala, Evia si partea insulara de est si sud.

- Duminica, 30 septembrie 2018 - Zonele centrale si sudice din Grecia.

A.G.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu