Decizii definitive in dosarul "Bancherilor": Un fost general de Securitate, achitat. Condamnari grele pentru afaceristii implicati

Autor: Paul Marat

Luni, 08 Februarie 2021, ora 19:55

10866 citiri

Procesul a durat aproximativ cinci ani. Foto: Arhiva Pixabay

Generalul in rezerva DIE, Dragos Diaconescu (81 de ani), a fost achitat definitiv in celebrul dosar al "Bancherilor" pentru acuzatiile de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la inselaciune.

Decizia definitiva a fost data de Curtea de Apel Bucuresti. In faza de fond a dosarului, Dragos Diaconescu fusese condamnat de Tribunalul Bucuresti la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, dar judecatorii i-au admis apelul. Decizia in acest caz a venit dupa aproape cinci ani de procese.

In acelasi dosar, instanta a mentinut achitarea primita de vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, pentru acuzatiile de sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de inselaciune. Aceeasi decizie fusese data de Tribunalul Bucuresti.

De altfel, mai multe persoane in acest caz au fost achitate definitiv.

Intreaga minuta a Curtii de Apel Bucuresti poate fi consultata pe portalul instantelor.

Cea mai mare pedeapsa in acest caz a primit-o afaceristul Mihai Stan: 8 ani si 4 luni de inchisoare pentru pentru mai multe infractiuni economice. Un alt lider al gruparii, afaceristul Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenita, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare.

Cei gasiti vinovati trebuie sa plateasca prejudiciul in acest caz, sume de ordinul milioanelor de euro, catre mai multe banci.

Ancheta DIICOT

In acest caz, procurorii DIICOT au trimis in judecata aproximativ 40 de persoane implicate in fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

O parte din acuzatii vizau implicarea in obtinerea, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)