CSM i-a taiat din salariu judecatorului care l-a achitat pe Blaga. Iata de ce

Autor: Ionel Stoica

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 09:29

10120 citiri

Foto: Facebook/ Vasile Blaga

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a decis sanctionarea judecatorului Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul Bucuresti cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 2 luni. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

Judecatorul a fost sanctionata pentru ca a intarziat sa redacteze motivarile sentintelor in 32 de dosare. Una dintre cele mai vechi este sentinta de achitare din 30 octombrie 2017, a liderului PNL, Vasile Blaga, acuzat de fapte de coruptie.

Motivarea in cazul lui Vasile Blaga a fost redactata la inceputul verii 2019, iar contestatia DNA se judeca in acest moment la Curtea de Apel Bucuresti.

Concret, Cipariu a fost sanctionata disciplinar pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99, litera (r), prima teza din Legea 302/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (30 de zile).

Decizia CSM poate fi citita pe site-ul institutiei.

Situatia s-a repetat

Nu este pentru prima data cand Cipariu este in aceasta situatie. In 2015, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus excluderea din magistratura a judecatorului pentru intarzierea redactarii a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

In 2016, insa, Inalta Curte i-a comutat sanctiunea din excludere din profesie in diminuarea salariului cu 20% timp de 6 luni, iar judecatorul a continuat sa emita decizii pe care nu le-a motivat in termen de 30 de zile, asa cum prevede legea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)