Adolescenta in vremea coronavirusului. Ce traume va lasa pandemia in adultul de maine

Autor: Nora Dinca

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 06:32

1690 citiri

Foto: Pixabay

Adolescenta e o varsta dificila in orice vremuri, cu atat mai mult intr-o pandemie. Inchiderea scolilor, distantarea fizica, mutarea interactiunii umane aproape in totalitate in online, ratarea unor momente importante care nu se mai intorc (ultima zi de scoala, petrecerile de absolvire, intalnirea cu viitorii colegi), agresivitatea crescuta si mesajele contradictorii din societate si chiar de la varful Statului, toate accentueaza anxietatea, incertitudinea, nelinistea si rebeliunile specifice oricum varstei.

Cum va afecta aceasta perioada, pe termen mediu si lung, vietile copiilor nostri, adultii de maine, dezvoltarea lor sociala si personala, dar mai ales ce pot face parintii pentru a-i feri cat mai mult de efectele nefaste ale unei astfel de experiente?

Psihologul Mihai Copaceanu a facut, in luna aprilie a acestui an, in plina pandemie si stare de urgenta, un studiu online, in randul tinerilor.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.130 de tineri (72,5%, de sex feminin) cu varste intre 14 si 22 de ani, din mai multe regiuni din tara.

Peste 80% dintre repondenti au recunoscut ca internetul a devenit locul lor preferat de evadare in aceasta perioada, iar mai mult de jumatate au spus ca stau online peste sase ore in fiecare zi.

Aproape 40% dintre tinerii care au raspuns intrebarilor din studiu au recunoscut ca sufera de insomnii, 41% se simt mai obositi, 23% plang mai mult decat de obicei, 50,5 % mananca mai mult decat de obicei si 25,3% considera ca scoala online este un dezastru.

"Cea mai ingrijoratoare cifra a fost cu privire la faptul ca ei nu pot dormi noaptea. 40% au spus ca nu dorm noaptea, sunt mult mai anxiosi, mult mai obositi decat de obicei, plang mai mult decat de obicei, se ingrijoreaza mai mult decat de obicei (30%), se simt nefericiti (47%). Aceste cifre sunt in stransa legatura si cu alimentatia in exces", spune psihologul Mihai Copaceanu.

Deasemenea, 44,4% dintre tinerii chestionati au raspuns ca stresul din familia lor este mult mai mare de cand a inceput pandemia, iar 22% s-au plans ca in familia lor sunt mai multe certuri si neintelegeri.

Alte procente triste sunt cele al tinerilor care au spus ca sunt ingrijorati in ce priveste veniturile familiei (33%) si ale celor care au declarat ca un parinte a ramas fara loc de munca, in aceasta perioada (10%).

61,2% dintre tinerii care au raspuns intrebarilor studiului se declara incantati de timpul mai mult petrecut in familie si doar 22,1% considera ca era mai bine inainte de pandemie.

Psihologul Mihai Copaceanu este de parere ca pericolul cel mai mare in ce priveste efectele pandemiei asupra psihicului adolescentilor si tinerilor de azi - si dificil de remediat, in caz ca se intampla- este acela de a dezvolta in adutul de mai tarziu teama de intimidate, teama de angajament si relatii, care pot duce la izolare, singuratate si chiar depresie".

De aceea este foarte important ca, mai ales in aceasta perioada, mesajul familiei, pentru copii si tineri, sa fie: "Vom gasi solutii, va fi bine, toate trec", recomanda Elena Anghel Stanila, doctor in psihologie si supervizor in psihologie educationala.

"Anxietatea este o stare naturala a adolescentei. Psihologia a stabilit demult ca teama si anxietatea sunt normale, sanatoase, ele ne alerteaza, ne semnaleaza cand sa punem frana, in caz de pericol. In situatia aceasta, cu pandemia, anxietatea ne face sa pastram distanta, sa ne punem masca, sa ne protejam pe noi si implicit pe ceilalti.", explica Elena Anghel Stanila.

Ea mai spune ca trebuie sa fim atenti la orice comportamente ale copiilor si tinerilor, care ies din sfera obisnuitului.

"Daca observati apatie, izolare, rebeliune la copiii vostri, in general orice comportament care iese din sfera obisnuitului, trebuie sa apelati la un psiholog. Pandemia asta este o foarte buna ocazie de a ne intari relatiile cu copiii, de a-i asculta mai mult, de a-i cunoaste mai bine. Vorbiti, vorbiti, vorbiti cu copiii vostri! Daca familia voastra trece prin schimbari radicale, copiii simt si sufera si isi fac tot felul de scenarii. Vorbiti cu ei, explicati-le totul si asigurati-i ca veti gasi solutii, ca va fi bine, ca toate trec. Mare parte din anxietatile tinerilor se nasc din incertitudine, iar acum e multa incertitudine, peste tot. Capacitatea lor de adaptare este foarte mare, dar este extrem de important sa fie securizati emotional in familie. Pana la urma, chiar si pentru acele familii care acum trec prin situatii serioase de criza -boala, somaj- acesta este un prilej foarte bun de a oferi copiilor lor puterea exemplului propriu: puterea de a iesi din situatii critice, de a le gestiona cu calm si intelepciune", este sfatul psihologului Elena Anghel Stanila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu