Cum au reușit procurorii să descopere ororile din spitalul unde se implantau stenturi luate de la morți

Autor: Alina Toma

Sambata, 18 Februarie 2023, ora 10:03

14187 citiri

Un control al CAS Iași a adus procurorii DNA la Spitalul ”Sfântul Spiridon” FOTO stirileportv.ro

Un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, demarat în iunie 2022 finalizat cu încheierea a două procese verbale, a adus în cele din urmă procurorii DNA la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.

Medicul Dan Tesloianu, cardiologul acuzat că a montat pacienților săi stimulatoare cardiace luate de la cadavre a fost reținut în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În procesele verbale, CJAS Iași menționează că a identificat nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă, scrie Ziarului de Iași. Informațiile au fost suficient de grave încât să determine un proces de audit intern la nivelul unității medicale.

S-a reclamat faptul că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea: codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se menționează în documentele transmise către Ministerul Sănătății, arată sursa citată.

Mai mult, încă de atunci conducerea spitalului a descoperit faptul că la Clinica de Cardiologie s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea au fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale spitalului pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

În momentul de față, implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toate persoanele care suferă de probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, decontările realizându-se prin CJAS.

Scopul lor este de a transmite impulsuri electrice către inimă, atunci când este nevoie, pentru a menține un ritm cardiac normal.

Surse medicale au explicat pentru sursa citată faptul că nu se pune problema ca dispozitivele medicale reutilizate să fie stenturi, ci doar stimulatoare cardiace și defibrilatoare.

Medicul reținut vineri noapte ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace. În plus, acestuia i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejata.

Și un medic de la Spitalul Militar de Urgență Sfânta Maria din Brașov este bănuit de anchetatori că a făcut astfel de intervenții chirurgicale. În cazul său, procurorii secției de urmărire penală vor declina dosarul la Parchetul Militar.

Procurorii spun că totul s-a făcut cu încălcarea procedurilor medicale de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace.

Uriașe sume de bani și zeci de tablouri aparținând unor pictori de renume, găsite la percheziții

În urma celor 24 de percheziții efectuate vineri, 17 februarie, în acest caz, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă, se arată într-un comunicat remis presei de Poliția Română.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (27)