Studiu: Peste jumatate dintre romani sunt impotriva sistemului de co-plata

Luni, 25 Februarie 2013, ora 21:25

1132 citiri

Peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plata in sectorul spitalicesc, se arata intr-un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource.

Potrivit studiului comandat de Institutul Aspen Romania, 68 la suta dintre persoanele intervievate considera ca introducerea sitemului de co-plata pentru serviciile medicale nu va avea un efect semnificativ in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite.

In plus, un procent de 78 la suta dintre cei intervievati dezaproba intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurarii obligatorii de sanatate.

In ceea ce priveste increderea pe care o au romanii in institutiile din domeniul medical, 88 la suta dintre cei chestionati au acordat incredere Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD), urmat de sectorul serviciilor medicale private, care a fost mentionat in proportie de 75 la suta. Serviciul de Ambulanta se afla pe cea de-a treia pozitie, cu un procent de 49 la suta. Sectorul de servicii medicale publice este apreciat de doar 17 la suta dintre respondenti. Doar 12 la suta dintre romani au incredere in Casa Nationala de Sanatate, iar 11 la suta in Ministerul Sanatatii.

In contextul in care, aproximativ 3 la suta din bugetul public de sanatate este alocat spitalelor private, se ia in considerare incetarea finantarii spitalelor private, ca parte a unei strategii eficiente de cheltuieli in sistemul public de sanatate.

Potrivit studiului, 72 la suta dintre respondenti sunt de parere ca pacientii trebuie sa aiba acces, in functie de optiunea fiecaruia, la serviciile medicale platite de catre asiguratorul public, indiferent daca este vorba despre serviciul public sau de cel privat.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 3268 de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, rezidente in mediul urban. Perioada in care s-a efectuat studiul a fost 1-12 februarie 2013.

D.C.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu