Focar de infectie intr-un spital din Bucuresti: Pacienti infectati de la... sapun (Video)

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 11:36

2616 citiri

Foto: Arhiva

Doi pacienti de la spitalul Elias din Capitala s-au infectat cu bacteria Serratia, in vara, din cauza sapunului dezinfectant pe care il folosea personalul spitalului. Ministerul Sanatatii a reactionat dupa doua luni.

"Un bebelus si un bolnav de cancer s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza unui sapun lichid, folosit de personalul unitatii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare", a declarat pentru Mediafax directorul medical al spitalului, Dana Safta.

Ea a precizat ca incidentul s-a produs in data de 30 iulie, imediat fiind luate masurile necesare, pentru ca infectia cu bacteria Serratia sa nu afecteze si alti pacienti. Intregul lot de flacoane cu sapun Maxil a fost retras de la utilizare.

Aceeasi problema a fost depisatata si la spitale din tara, care au acest produs.

"Chiar un sapun care nu are proprietati dezinfectante ar trebui sa reduca incarcatura bacteriana in mod substantial", a declarat la Digi24 Alexandru Rafila de la Societatea Romana de Microbiologie.

El a precizat ca bacteria identificata in sapunul lichid "este un microorganism care, daca gaseste organisme care nu se apara bine din punct de vedere al sistemului imun, poate produce infectii", a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, de la Societatea Romana de Microbiologie.

Banicioiu anunta ca ar putea depune plangere penala impotriva producatorului

Ministrul Nicolae Banicioiu a declarat, vineri, ca flacoanele de sapun lichid au fost retrase din uz, anuntand si ca nu exclude sa depuna o plangere penala impotriva producatorului.

"Spitalele isi procura materialele de igiena prin licitatie, nu e o recomandare de la minister. Pagubele evident vor fi suportate de producator, dar trebuie vazut daca in momentul in care s-au facut achizitiile se putea sti daca acest produs este contaminat", a explicat ministrul Sanatatii.

El a mai spus ca, desi mai multe spitale din tara au folosit sapun contaminat, nu s-au mai inregistrat alte cazuri de persoane infectate cu bacteria Serratia. Cei doi pacienti de la Elias sunt in stare stabila, a mai precizat Banicioiu.

Ministerul Sanatatii a primit mai multe sesizari legate de posibile infectii cu bacteria Serratia, insa abia in 29 septembrie, la doua luni de la incidentul din Spitalul Elias, a cerut retragerea din uz a sapunului Maxil din toate spitalele din tara.

G.F.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu