Muncitorii romani prefera socialismul

Autor: Florin Necula

Luni, 20 Februarie 2012, ora 22:08

3973 citiri

Foto: citizenshift.org

Muncitorii romani sunt vazuti din afara ca adepti ai socialismului, pe masura ce se lupta cu taierile salariale.

Romania este una dintre tarile Europei de Est care au fost subjugate de statele care au inceput sa domine si sa exploateze restul lumii, tara noastra fiind printre cele cu resurse naturale si cu forta de munca vaste, scrie site-ul Workers.org.

Doar cand planificarea pentru nevoile oamenilor a inlocuit capitalismul, clasa muncitoare din Romania a fost capabila sa avanseze rapid, iar guvernarea bazata pe aceasta clasa a reusit sa mobilizeze oamenii pentru a combate suferintele sociale si pentru a crea o viata mai buna.

In 1989, clasa muncitoare a suferit o grava lovitura, iar dupa executia fostului presedinte Nicolae Ceausescu a fost creat un Guvern capitalist pro-occidental.

Minele si fabricile din Romania au fost vandute una cate una imperialistilor straini. In acelasi timp cu reintoarcerea sistemului capitalist in tara noastra au revenit somajul, cazurile oamenilor fara adapost si atacurile asupra serviciilor sociale.

Este amintit faptul ca 48,7% dintre tinerii din Romania sunt in pericolul saraciei, cel mai mare nivel din intreaga Uniune Europeana, in timp ce sistemul medical romanesc a fost "pe punctul de a se prabusi". Spitalele din tara sunt adancite in criza si duc lipsa de medicamente sau pansamente.

Totodata, multi romani au plecat din tara, din cauza greutatilor economice, in timp ce populatia tarii a scazut cu 12%, in ultimul deceniu.

Guvernul din Romania, numit "un instrument al corporatiilor occidentale", a raspuns crizei economice cu masuri de austeritate, iar salariile angajatilor din sectorul public au fost reduse cu 25%.

Astfel, a reaparut spiritul revolutionar care a alungat fascismul si a atras socialismul, iar o lege care ar urma sa privatizeze sistemul de sanatate a generat revolte in toata tara.

Premierul Emil Boc, cel care si-a dat demisia pe 6 februarie, a condus masurile de taieri salariale, in timp ce austeritatea este combatuta cu rezistenta in masa.

Un sondaj realizat in 2011 arata ca jumatate din populatia tarii crede ca viata era mai buna inainte de 1989, in timp ce 61% dintre romani cred despre comunism ca "este o idee buna".

In plus, 72% dintre romani spun ca statul ar trebui sa asigure locuri de munca, lucru pe care Guvernul muncitorilor l-a facut in perioada socialista, nu si actualul Guvern.

In incheiere, Romania este numita, in acest moment, o necolonie detinuta si controlata de capitalistii occidentali. Are datorii externe de 150 de miliarde de dolari si masuri de austeritate impuse de sus.

Iar sondajele si demonstratiile de strada arata ca multi romani "se gandesc in mod evident sa-si rupa lanturile inca o data".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (24)