Cât de eficient este antiviralul companiei Merck în tratarea COVID-19. ”Studiile arată scăderea perioadei simptomatice a celor tratați cu Molnupiravir”

Autor: Teodor Serban

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 03:20

4341 citiri

Studiile arată scăderea perioadei simptomatice a celor tratați cu acest medicament FOTO Unsplash.com

Un medicament dezvoltat de o companie farmaceutică din Germania ar putea fi o soluție pentru tratarea pacineților COVID- 19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi, 13 octombrie, că studiază datele privind eficacitatea acestuia.

Este vorba despre Molnupiravir, un medicament oral sub formă de pastile anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică germană Merck.

Robert M. Davis: ”Suntem optimiști că va deveni un medicament important în combaterea pandemiei”

”Sunt necesare urgent mai multe instrumente și tratamente pentru a combate pandemia COVID-19, care a devenit o cauză principală de deces și continuă să afecteze profund pacienții, familiile și societățile și să tulbure sistemele de îngrijire a sănătății din întreaga lume.

Cu aceste rezultate convingătoare, suntem optimiști că Molnupiravirul poate deveni un medicament important ca parte a efortului global de combatere a pandemiei și se va adăuga la moștenirea unică a lui Merck de a înainta descoperiri în bolile infecțioase atunci când acestea sunt cele mai necesare. În concordanță cu angajamentul neclintit al lui Merck de a salva și îmbunătăți viețile, vom continua să lucrăm cu agențiile de reglementare pentru aplicațiile noastre și vom face tot ce putem pentru a aduce Molnupiravir pacienților cât mai repede posibil”, a declarat Robert M. Davis, director executiv și președinte Merck.

Dr. Marius Geantă: "Este important de menționat că aceste terapii nu vor înlocui vaccinarea"

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, a explicat pentru Ziare.com că studiile arată scăderea perioadei simptomatice a celor tratați cu acest medicament.

”Este important să menționăm că aceste terapii orale nu vor înlocui vaccinarea. Terapiile antivirale orale pot reprezenta o soluție terapeutică importantă, complementară cu vaccinul anti-Covid, pentru controlul pandemiei și pentru scăderea poverii asupra sistemului de sănătate.

Evident, beneficiile, așa cum arată studiile clinice, se pot contabiliza la nivelul fiecărei persoane care se infectează cu SARS-CoV-2 și care primește rapid tratamentul oral, așa cum este Molnupiravir. Studiile, care au fost puse la dispoziția autorităților de reglementare în vederea aprobării și punerii pe piață, arată scăderea perioadei simptomatice a celor tratați cu Molnupiravir”.

”Cei tratați cu acest medicament au avut nevoie de internare într-o măsură mai mică”

De asemenea, cei care au fost tratați cu Molnupiravir au avut nevoie de internare în spital într-o mai mică măsură în comparație cu grupul de control din studiile clinice. Evaluarea din partea Agenției Europene a Medicamentului este importantă pentru a înțelege indicațiile exacte ale medicamentului și momentul optim și circumstanțele în care ar putea să fie administrat, pentru ca pacienții să aibă maximum de beneficiu terapeutic”, a mai explicat dr. Marius Geantă.

Cum funcționează tratamentul de la Merck

S-a demonstrat că o pilulă antivirală numită Molnupiravir reduce riscul de spitalizare sau deces la jumătate pentru persoanele nou diagnosticate cu COVID-19, spun producătorii săi, Merck (numit MSD în afara Statelor Unite și Canada) și Ridgeback Biotherapeutics. Funcționează prin interferența cu modul în care SARS-CoV-2 se reproduce în interiorul celulelor noastre, determinându-l să se mute până la moarte. Tratamentul este o pastilă - un mare avantaj față de serurile injectabile antivirale care acționează împotriva COVID-19, cum ar fi Remdesivir, scrie nature.com.

Compania Merck a anunţat luni, 11 octombrie, că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)