Cantitățile de plumb și cadmiu admise în alimente de la 31 august. Cât de mare este pericolul intoxicației cu metale grele

Autor: Claudia Spridon

Miercuri, 25 August 2021, ora 06:37

3521 citiri

Plumbul se găsește în multe din alimentele de la raft/ FOTO Pixabay

Începând cu 31 august vor fi modificate cantitățile maxime de plumb și cadmiu din alimente, după ce Comisia Europeană a luat o decizie în acest sens.

Concret, produsele alimentare ar trebui să fie mai sigure pentru consum, arată experții, care afirmă că intoxicația cu metale grele poate pune în mare pericol nu doar organismul adulților ci mai ales pe cel al copiilor.

Decizia autorităților europene vine ca urmare a faptului că s-a constatat că plumbul poate cauza neuroxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți.

Poate afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor

Mai precis, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelul actual de plumb din alimente poate afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor. În consecință, a fost redus nivelul maxim pentru plumb în sare de la 2 miligrame pe kilogram la 1 miligram pe kilogram.

"E un semnal de alarmă ceea ce s-a întâmplat până acum. Până acum, am văzut doar breaking news-uri cu tot felul de produse aduse din Uniunea Europeană și alerte rapide pentru carne de pește care era crescut în niște zone care erau interzise pentru a putea fi consumată carnea acelor pești aduși în România cu un conținut foarte mare de plumb și astfel starea de sănătate a populației a avut de suferit", a explicat pentru Ziare.com Sorin Mierlea, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons.

Verificările se fac de către autorități

Potrivit acestuia, consumatorii nu pot vedea dacă a fost redus nivelul de plumb din alimente, cele care sunt în măsură să facă verificări fiind autoritățile.

"Sperăm să avem niște normative mult mai clare iar autoritățile să își facă treaba. Asta înseamnă să vedem monitorizare, să vedem o evaluare exactă din punct de vedere al conținutului de metale grele. Starea de sănătate a populației este extrem de importantă mai ales în această perioadă a pandemiei în care orice slăbire a stării de sănătate poate duce la infecții complicate. Când ne dăm seama că am ajuns cu un conținut de plumb în sânge și vine din alimente e deja prea târziu", a punctat Sorin Mierlea.

Principalele produse cărora li se vor aloca noi niveluri maxime de plumb sunt: laptele crud, preparatele pentru sugari, alimentele preparate pe bază de cereale, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, băuturi destinate sugarilor, carne de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, crustacee, legume rădăcinoase și cu tuberculi sau vinurile.

Cum se poate produce intoxicarea cu plumb

Plumbul este un metal extrem de toxic cu care ne putem intoxica pe cale orală, prin piele sau prin inhalare.

Plumbul și compușii din plumb mai sunt utilizați în vopseluri, baterii, pigmenți, insecticide, fertilizatori, materiale plastice și ceramice, echipamente medicale, armament dar și în alimentele din conserve metalice.

Potrivit specialiștilor, expunerea pe termen lung la metale grele poate duce la probleme degenerative, musculare și psihice, simptomele intoxicației cu metale grele fiind asemănătoare cu cele ale bolii Alzheimer, Parkinson sau ale sclerozei multiple.

Simptomele intoxicării cu metale grele:

Greață, vărsături.

Dureri de cap.

Transpirație excesivă.

Dificultăți respiratorii.

Crampe musculare.

Oboseală cronică.

Probleme digestive (sindromul intestinului iritabil).

Dureri cronice (precum cele de articulații).

Depresie, anxietate, tulburare bipolară.

Piele iritată.

Insomnii.

Tremurături.

Anemie.

Tulburări neurologice.

Risc crescut de infarct.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu