Propunere: Interventiile chirurgicale care nu prezinta urgenta, amanate pentru ca mai multe paturi ATI sa poata fi alocate terapiei COVID

Autor: Radu Arbore

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 23:00

1944 citiri

Operatiile ar putea fi amanate FOTO: Pixabay

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan afirma ca, in urma discutiei avute sambata seara de Ministerul Sanatatii cu managerii unor spitale si cu reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta, s-a ajuns la concluzia ca se va recomanda amanarea interventiilor chirurgicale care nu reprezinta urgente, in perioada urmatoare, pentru ca mai multe paturi ATI sa poata fi alocate terapiei COVID.

"Ceea ce vreau sa asigur insa populatia este ca urgentele, pacientii oncologici care au un timing foarte strict pentru interventii chirurgicale si care trebuie sa se opereze intr-un anumit moment nu vor fi afectati pentru ca sunt clar urgente si acesti pacienti. De asemenea, gravidele reprezinta urgente", explica medicul.

"A fost o discutie, sambata seara, cu managerii mai multor spitale din Bucuresti si din tara, inclusiv cu reprezentanti ai DSU. (...) Si practic s-a discutat in acel context despre masurile suplimentare pe care trebuie sa le luam, pentru ca este o situatie de criza de care trebuie cu totii sa fim constienti. Pe de o parte, in infectia COVID creste foarte mult necesarul de oxigen, astfel incat consumul este enorm, este incomparabil cu tot ceea ce s-a consumat inainte de debutul pandemiei, iar pe de alta parte pacientii sever pe care ii avem acum in supraveghere necesita, multi dintre ei, terapie intensiva, astfel incat aceasta decizie de a lasa deoparte deocamdata doar cazurile de operatii elective programate care nu sunt urgente vine in ajutor mai ales din punct de vedere al spatiului de ATI al pacientilor COVID, pentru ca un pat de terapie intensiva sau un pat de terapie acuta poate sa fie acel pat care pentru un pacient poate sa semnifice diferenta dintre viata si moarte si poate sa-i dea o sansa suplimentara la supravietuire", a explicat decizia secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, luni seara, la Digi 24.

Moldovan a precizat ca o decizie in acest sens va fi formalizata printr-un ordin al comandatului actiunii.

"Ceea ce vreau sa asigur insa populatia este ca urgentele, pacientii oncologici care au un timing foarte strict pentru interventii chirurgicale si care trebuie sa se opereze intr-un anumit moment nu vor fi afectati pentru ca sunt clar urgente si acesti pacienti. De asemenea, gravidele reprezinta urgente, incercam sa prioritizam urgentele in detrimentul interventiilor chirurgicale mici, programabile, cronice, care nu reprezinta o urgenta. Si in plus, acesti pacienti cred ca nu-si doresc neaparat sa fie acum intr-un spital care poate sa se aglomereze mult cu cazuri cu diferite patologii. Este un moment in care si pacientii cu afectiuni cronice ii rugam sa inteleaga acest demers pentru ca, de fapt, incercam sa favorizam acolo unde este urgenta mai mare si unde este gravitatea mai mare", a explicat Moldovan.

Aceasta a catalogat situatia drept "alarmanta", precizand ca formele de boala sunt "absolut diferite de ce s-a observat pana acum, cu evolutie rapida si nu favorabila".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu