Director la MTR: Dupa 20 de ani de libertate a credintei, tinerii vad Pastele doar ca pe vacanta

Duminica, 05 Mai 2013, ora 14:50

2708 citiri

Una din cele mai importante sarbatori ale romanilor, Pastele, este reprezentativ si pentru modul in care a reusit sa pastreze vii traditiile din spatiul romanesc. Astfel, aceasta sarbatoare surprinde o mare varietate de obiceiuri care au rezistat timpului si confera o bogatie de simboluri atat celor care o celebreaza la oras, dar si la sat.

Ioana Popescu, director de cercetare la Muzeul Taranului Roman, sustine, intr-un interviu pentru Business 24, ca simbolismul religios al sarbatorii nu a evoluat, insa acum este mai mediatizat.

"Simbolismul religios al sarbatorii nu a evoluat, a ramas acelasi, insa acum este mai mediatizat/uniformizat in exprimarea verbala.

Se vorbeste mult despre postul alimentar, ba chiar si despre postirea ochilor (a privirii), sau a gurii (a vorbelor spuse/auzite). Dupa 20 de ani de libertate a credintei, tinerii se raporteaza la sarbatoarea Pastilor ca la o vacanta (cu petrecere in noaptea de Inviere, cu masa mare in Duminica Pastilor, cu iesiri la picnic, daca vremea o permite)", a declarat Ioana Popescu.

Citeste mai multe despre Sarbatorile de Paste. Mai rezista traditiile romanesti? pe Business24.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)