De ce pleaca medicii din tara - studiu

Colaborator: Alexandra Ion

Joi, 19 August 2010, ora 15:35

2845 citiri

Foto: Arhiva

Sistemul sanitar romanesc este subfinantat si este afectat de un grav deficit de personal, acestea sunt principalele concluzii pe care le releva studiul "Calitatea vietii profesionale a personalului din sistemul sanitar", realizat in perioada decembrie 2009 - august 2010 la Centrul de Cercetare Sociala "Solidaritatea", de cadrele didactice si studentii Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, pe un esantion reprezentativ de salariati.

Potrivit cercetarii, ale caror concluzii au fost date publicitatii joi, respondentii au indicat in proportie de 70% existenta unui deficit de personal, iar cauzele identificate au fost bugetul insuficient al unitatii (in 40% dintre raspunsuri), plecarea personalului pentru locuri de munca mai bine platite (13,6%), salarii mici (9,6%) si conditii grele de munca (4,4%).

Referitor la modul si nivelul de finantare a sistemului sanitar, 90,4% dintre participantii la studiu sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de finantarea sistemului sanitar, percepand-o drept cea mai importanta problema a sistemului sanitar. Un procent de 46% dintre repondenti au indicat ca, dupa ce unii dintre colegi renunta la locul de munca, postul este blocat, iar 68,8% dintre salariati au aratat faptul ca plecarea colegilor are drept consecinta sporirea sarcinilor de serviciu, iar 25,2% dintre cazuri considera ca plecarea colegilor are drept consecinta pentru cei ramasi prelungirea programului de lucru.

In acelasi timp, studiul releva ca deficitul de personal afecteaza si pacientii, in special prin scaderea capacitatii unitatii de acordare a serviciilor necesare. Astfel, 56% dintre repondenti au spus ca prin reducerea numarului de angajati este redusa capacitatea de rezolvare a sarcinilor de serviciu, sarcini de serviciu care se refera la acordarea de asistenta medicala si ingrijire specifica celor aflati in suferinta.

Potrivit studiului, perceptia salariatiilor despre conditiile de munca este una negativa, 77,6% dintre cei care au raspuns la intrebarile sondajului sustinand ca acestea sunt periculoase (52%) sau foarte periculoase (25,6%). Gradul de pericol este dat de absenta echipamentului individual de munca si a celui de protectie, 57,6% dintre respondenti sustinand ca sunt nevoiti sa-si cumpere singuri echipamentul individual de munca, in timp ce 81,6% dintre cadrele medicale chestionate au spus ca risca sa contacteze hepatita, TBC si HIV.

Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare pe tema migratiei personalului medical, desfasurat in ultimii 4 ani de Federatia "Solidaritatea Sanitara", acesta fiind al saselea studiu de amploare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)