Sunt mai afectați copiii în valul 4 al pandemiei de COVID-19? Explicația specialiștilor

Autor: Teodor Serban

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 22:00

2378 citiri

Sectie ATI la Spitalul Militar Carol Davila FOTO Facebook/ Spitalul Carol Davila

Rapoartele zilnice privitoare la situația pandemiei de coronavirus din țara noastră arată un număr tot mai mare de copii înternați din cauza COVID-19. Câțiva dintre ei ajung la Terapie Intensivă, semn că au o formă garvă de boală. Studiile au arătat că varianta Delta a coronavirusului afectează și persoanele tinere.

Se pare că numărul copiilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 este mai mare în această toamnă față de cei din valul trecut.

De altfel, La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt internați 9 copii cu vârste între 1 lună și 12 ani, cu forme medii de COVID-19, potrivit Purtătorului de cuvânt al unității medicale, Dr. Raluca Alexandru.

Dr Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină a precizat pentru Ziare.Com că cercetările diferă de la o zonă la alta.

”În privința copiilor, datele diferă de la o țară la alta: unele studii susțin că în valul 4 copiii sunt mai afectați decât în valurile anterioare, pe când alte studii indică un nivel similar de afectare și în contextul dominantei variantei Delta.

Un element important ține de vaccinarea adulților: dacă părinții sunt vaccinați vor asigura protecția copiilor (atât a celor din grupa de vârstă de până în 12 ani, pentru care nu sunt vaccinuri autorizate încă, cât și a celor din celelalte categorii de vârstă, pentru care sunt vaccinuri autorizate dar, din diverse motive, copiii nu se vaccinează).

Procentul redus de vaccinare a adulților în Romania impacteaza și vaccinarea copiilor - este foarte puțîn probabil că să fie vaccinat un copil dintr-o familie în care părinții nu sunt vaccinați. Cu toate acestea, trebuie să ne asiguram că, în contextul începerii grădinițelor și școlilor, copiii vor fi protejați chiar dacă nu sunt vaccinați. În acest sens, purtarea măștii, ventilarea adecvată a sălilor de clasă și un program de testare rapidă și continuă pot să asigure o creștere a siguranței.

Un alt mesaj este că, inclusiv în valul 4, copiii rămân mult mai protejați de infecție în comparație cu adulții, că urmare a modului în care funcționează sistemul imun”, a precizat Marius Geantă pentru Ziare.com.

Cel mai recent raport transmis de autorități arată că în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.622. Dintre acestea, 675 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 155 sunt minori, 145 fiind internați în secții și 10 la ATI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu