Competentele sefei Casei de Sanatate: A scris o "lucrare stiintifica" de 5 pagini despre cum operatiile estetice nu aduc fericirea

Autor: Alexandra Sandru

Luni, 04 Martie 2019, ora 16:08

12688 citiri

Foto: Arhiva Facebook/Adriana Cotel

La sfarsitul lunii ianuarie aflam dintr-un decret al premierului Viorica Dancila publicat in Monitorul Oficial intr-o seara de vineri ca a fost schimbat seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Despre noua sefa - pe numele sau Adriana Cotel - nu stiam decat ca fusese numita, in urma cu putin peste 3 luni, in aceeasi maniera netransparenta, la sefia Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Niciun anunt oficial, niciun CV public, nicio declaratie despre competentele care o recomanda sa gestioneze institutia cu unul dintre cele mai mari bugete - 7 miliarde de euro - de care depind toti cei 16 milioane de romani care isi respecta obligatia de a cotiza la sistemul public de sanatate.

Jurnalistii de la Recorder.ro au mers pe urmele Adrianei Cotel, pentru a afla cate ceva despre ea. Din informatiile gasite putem creiona un destin cu un inceput timid, dar o ascensiune fulminanta a celei care detine in prezent conducerea CNAS.

Lucrarea stiintifica de 5 pagini despre cum operatiile estetice nu aduc fericirea

Am parcurs rapid "lucrarea stiintifica" intitulata "Relatia dintre satisfactia fata de schema corporala, anxietatea somatica, cognitiva, comportamentala si problemele interpersonale la tinerele femei care au interventii estetice".

Cele doua trateaza "un fenomen psihosocial cu profunde implicatii la nivel psihologic", si anume "aceasta crestere in avalanse a cererii pentru chirurgia estetica". Fara a prezenta cifre statistice sau date care sa le sustina notiunea de "crestere in avalanse", ele trec direct la analiza "posibilei relatii existenta intre satisfactia fata de schema corporala, anxietate si capacitatea de relationare interpersonala la tinerele femei care au interventii estetice".

Cateva repetari ale acestor fraze pompoase mai jos ajungem la concluzie: "din pacate", la oricate operatii estetice s-ar supune femeile, nu asta este calea spre fericire si implinire.

Tot din aceasta "lucrare stiintifica" aflam si ce crede sefa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate despre chirurgia estetica: "se adreseaza in primul rand oamenilor care vor sa-si imbunatateasca aspectul estetic".

Nu-i de mirare, de exemplu, ca in Romania pacientii care sufera de acondroplazie nu beneficiaza de decontarea operatiilor de alungire a membrelor ce le-ar da sansa la o viata normala.

Pacientii care sufera de acondroplazie sunt cei numiti popular "pitici", iar pentru ei 15-20 cm in plus ar fi un ajutor urias. Statul roman, din pacate, considera interventiile de alungire a ambelor membre "operatie estetica". Asociatia Oamenilor Mici a trimis un memoriu pentru a semnala eroarea Ministerului Sanatatii, insa nu a primit niciun raspuns.

Cum a ramas fara raspuns si intrebarea "ce competente are Adriana Cotel sa conduca ANMDM si CNAS?".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)