Vaccinarea s-a prăbușit după o săptămână de glorie. Medic: ”Dacă vom atinge 70% imunitate în 2 ani, nu va avea nicio eficiență”

Autor: Andreea Ruxanda

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 22:30

15719 citiri

Numărul noilor doze administrate nu mai depășește 50.000 de câteva zile FOTO Unsplash

Campania de vaccinare contra COVID-19 din România părea că a fost resuscitată și chiar a avut circa o săptămână de apogeu, când s-au administrat zeci, sute de mii de doze noi pe zi.

Cu toate acestea, minunea nu a ținut mult. De câteva zile sunt tot mai puțini oameni care aleg să se imunizeze, iar cifrele au scăzut la jumătate, sau chiar mai puțin.

Săptămâna de glorie a României

În intervalul 21 - 29 octombrie numărul primelor doze administrate a explodat. După luna septembrie, în care abia se mai administrau câteva mii de doze noi pe zi, în octombrie au crescut treptat până au depășit 100.000.

Cifre prăbușite la jumătate

În 31 octombrie, România depășea pragul de 7 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză. Cu toate că numărul oamenilor noi imunizați zilnic nu este neglijabil, scăderea este vizibilă cu ochiul liber, iar cifrele s-au redus la jumătate.

De ce au scăzut imunizările noi

Radu Țincu, medic primar terapie intensivă și toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, din București, a explicat pentru Ziare.com de ce au scăzut dramatic cifrele.

Medicul găsește două cauze: în primul rând că oamenii s-au acomodat cu explozia cazurilor noi și a deceselor, astfel că impactul psihologic și emoțional nu mai este același, iar în al doilea rând ține de amânarea adoptării certificatului verde pe scară largă, care i-a făcut pe oameni să creadă că s-ar putea să nu aibă, până la urmă, nevoie de el.

”Această scădere era oarecum previzibilă pentru că ceea ce a determinat creșterea numărului de vaccinați nu reprezenta efectul unei politici sanitare. Oamenii s-au vaccinat în primul rând pentru că am avut o explozie a numărului de cazuri și a numărului de persoane decedate în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, iar din punct de vedere psihologic deja începem să acceptăm mai ușor un număr de 300-400 de morți pe zi, nu mai are același impact psihologic și emoțional așa cum se întâmpla în primele zile când ajunsesem la această valoare și ne acomodăm cu ideea unui val patru intens.

Al doilea element care cred că a determinat o scădere a numărului de vaccinați a fost reprezentată de tergiversarea introducerii certificatului verde. Dacă inițial s-a spus clar că certificatul verde va fi adoptat, în momentul în care au început să apară amânări în parlament, această tergiversare a adoptării certificatului le-a dat oamenilor speranța că e posibil să nu mai fie adoptat niciodată”, explică Radu Țincu.

Consecințele declinului

Radu Țincu spune că impactul negativ al scăderii numărului de vaccinări se va vedea abia peste câteva luni, când cazurile ar putea să crească din nou. Mai mult, atrage atenția asupra unui aspect important, și anume că, dacă nu vom imuniza 70% din populație în următoarele luni, atunci ”efectul vaccinării este pierdut”.

”Efectul nu se va vedea acum. Asistăm în aceste zile la o scădere a numărului de cazuri, ceea ce era de așteptat pentru că s-au introdus și alte măsuri restrictive, cel mai probabil oamenii au respectat cu mai mare rigurozitate măsurile sanitare, iar numărul de cazuri va scădea.

Însă această scădere a vaccinării va avea un efect peste 3-4 luni. Abia atunci vom începe să resimțim. Nu este imposibil să avem o nouă creștere a numărului de cazuri.

Ceea ce trebuie să înțelegem este că, dacă nu vom reuși să imunizăm 70-80% din populație într-o perioadă de 6-8 luni de zile, efectul vaccinării este pierdut. E nevoie de o imunizare colectivă într-o perioadă scurtă de timp pentru că dacă vom atinge 70% vaccinare în doi ani de zile nu va mai avea niciun fel de eficiență pentru că din punct de vedere imunologic aceste persoane își vor pierde rând pe rând imunitatea”, concluzionează Radu Țincu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)