ANM neaga neregulile la testele cu medicamente

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 20:32

1495 citiri

Foto:ccib.ro

Agentia Nationala a Medicamentului a negat intr-un comunicat de presa faptul ca in Romania nu s-ar respecta regulile de testare a medicamentelor, asa cum acuzase publicatia americana Vanity Fair.

"In Romania, studiile clinice se desfasoara cu respectarea acelorasi reglementari ca in oricare alt stat membru UE ", se arata in comunicatul ANMDM, in care sunt explicate, pe larg, procedurile de urmat pentru ca cineva sa realizeze un astfel de test in Romania, informeaza Mediafax.

Conform ANMDM, un studiu clinic se poate desfasura pe teritoriul Romaniei numai daca producatorul medicamentului primeste o autorizatie si numai dupa ce obtine o "opinie favorabila" a Comisiei nationale de etica (CE), in cazul studiilor "multicentrice", sau a Comisiei institutionale de etica, in cazul studiilor "unicentrice", afirma reprezentantii ANM, care spun ca mai apoi producatorul medicamentului decide ce face mai departe.

Reactia reprezentantilor agentiei vine dupa ce publicatia americana Vanity Fair a acuzat faptul ca acum companiile farmaceutice testeaza medicamentele in conditii nesigure si dubioase intr-o serie de state mai sarace, precum Romania.

"Mii de teste se fac insa in tari cu un mare numar de saraci sau de analfabeti care, in anumite cazuri, semneaza punandu-si o amprenta a degetului mare pe formular sau schitand un "X" in locul unei semnaturi. In Bangladesh s-au facut aproximativ 76 de teste. Alte 61 au fost facute in Malawi, 1.513 in Rusia, 876 in Romania, 786 in Thailanda, 589 in Ucraina, 15 in Kazahstan, 494 in Peru, 292 in Iran, 716 in Turcia sau 132 in Uganda. Aruncati cu o sageata intr-o harta a lumii si este greu de crezut ca nu veti nimeri un loc in care sa nu fi aparut cei care cauta zone potrivite pentru testele din industria farmaceutica", scriu jurnalistii de la Vanity Fair, mentionand si Iasiul ca unul dintre locurile in care s-au facut astfel de teste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)