Administrarea combinată a vaccinurilor, testată în studii. Cât de probabil este să devină o practică comună

Autor: Andreea Ruxanda

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 06:04

1954 citiri

Participanții la studiu au primit o doză de AstraZeneca și una de Pfizer FOTO Unsplash

Vaccinarea mixtă contra COVID-19 a fost testată într-un studiu realizat în Coreea de Sud. Mai exact, prima doză administrată a fost serul produs de AstraZeneca, iar rapelul Pfizer. Nivelul anticorpilor a fost de șase ori mai mare comparativ cu administrarea a două doze AstraZeneca.

La studiu au participat 499 de oameni, care au primit dozele astfel:

Persoanele care au primit doze mixte au avut un nivel al anticorpilor similar cu cel al participanților care au primit două doze Pfizer.

Cu toate acestea, ideea ar putea ridica semne de întrebare în rândul oamenilor tocmai pentru că cele două seruri folosesc tehnologii diferite, mai exact Pfizer folosește ARN mesager, pe când AstraZeneca utilizează adenovirus.

Medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că, deși momentan este vorba doar despre o serie de studii, această tehnică ar putea ajunge, la un moment dat, să fie recomandată de Agenția Europeană a Medicamentului.

”Probabil că, în baza unor date de acest gen, la un moment dat se va ajunge și la o indicație din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru combinarea celor două vaccinuri. Dar în acest moment nu suntem în situația în care Agenția Europeană recomandă combinarea, avem doar date din studiul clinic”, spune Marius Geantă.

Referitor la mecanismele diferite folosite de fiecare companie farmaceutică în dezvoltarea vaccinurilor, Marius Geantă susține că nu este o piedică, ci doar că funcționează diferit față de sistemul imun.

”Acționează în modalități diferite la nivelul sistemului imun. Adică produc o activare prin două mecanisme diferite. Este vorba despre mecanismul adenovirusului și mecanismul ARN-ului mesager. Mecanismele sunt diferite.

Sistemul imun e ca o plasă de pescuit și are niște ochiuri. ARN-ul mesager acționează într-un nod și vaccinul bazat pe adenovirus în alt nod. Dar ambele noduri sunt parte din aceeași rețea”, explică Marius Geantă.

Medicul susține că tehnica ar putea să fie utilă în țări precum Marea Britanie, unde s-a pus accentul mai degrabă pe administrarea primei doze unui număr cât mai mare de persoane decât pe schema completă de vaccinare.

”Sunt țări, cum ar fi Marea Britanie, unde se administrează vaccinul AstraZeneca pe scară largă, unde au prioritizat administrarea primei doze, astfel încât sunt mulți oameni în Marea Britanie care urmează să primească a doua doză, iar acolo ar avea sens recomandarea ca a doua doză să fie de la Pfizer pentru a asigura un răspuns imun și mai bun decât ar obține cu AstraZeneca”, spune Marius Geantă.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)