Aberatia zilei: Bucurestiul onoreaza un comandant al Armatei Rosii, care a facut prapad in Romania

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 17:49

12025 citiri

Foto: Facebook/Tudor Chirila

Fiodor Tolbuhin, unul dintre cei mai importanti comandati ai Armatei Rosii care a terorizat Romania prin violuri si crime, este onorat in Sectorul 2 al Capitalei, unde un parc inca ii mai poarta numele cu mandrie.

In toate celelalte tari foste comuniste numele lui Tolbuhin a fost sters din spatiul public.

Parcul Tolbuhin se afla in apropierea Pietei Iancului, iar numele fostului comandant sovietic este scris cu litere mari, alaturi de noua sigla a Primariei Sectorului 2, arata Romania Libera.

"Armata sovietica, pe care o reprezinta Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea Romaniei de fascism, de sub influenta nazista, germana, ci s-a transformat in armata de ocupatie, inlesnind, daca nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar in Romania", a declarat istoricul Cristian Vasile, pentru sursa citata.

Scrierile vremii, dar si memoria celor care mai sunt in viata sunt incarcate de amintiri dramatice din perioada in care armata sovietica ne-a cotropit tara, iar Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre coordonatorii operatiunilor de dupa 1944, cand militarii sovietici talhareau, violau, jefuiau si comiteau crime de-a lungul si de-a latul tarii.

Numele lui a fost onorat de majoritatea statelor care au ajuns in sfera de influenta a URSS dupa Al doilea Razboi Mondial, insa dupa prabusirea regimurilor comuniste a fost sters de peste tot. Doar in Bucuresti a ramas la loc de cinste.

Poate ca la Primaria Sectorului 2 nu stie chiar nimeni istorie. Sau poate ca, adaptand o zicala celebra legata de evolutionism, recunoastem in sfarsit ca "ne-am tras mai multi din comunism, insa noi nu ne-am tras chiar de tot".

Intrebarea e ce te faci daca, in timp ce va plimbati de mana, copilul te intreaba curios "cine e Tolbuhin si de ce se numeste parcul asa"?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (47)