Revolta medicului care i-a replantat brațele Alexiei: ”Niciunul nu știe ce drame am trăit când am fost nevoită să amputez mânuța unui copil pentru că spitalul nu a avut bani”

Autor: Alina Toma

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 10:15

20055 citiri

Sidonia Susanu coordonează secţia de chirurgie plastică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi FOTO Facebook

Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, adolescenta cu ambele brațe amputate într-un accident auto de autocar produs la Pașcani, și-a exprimat nemulțumirea față de unele reacții din spațiul public.

UPDATE 13.59 Doctorița Sidonia Susanu a mers, zilele trecute, la București, pentru a se întâlni cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), iar apoi cu premierul Nicolae Ciucă (PNL), scopul fiind de a obține finanțare în vederea construirii unui nou bloc operator la Spitalul de Copii din Iași.

Cele două întrevederile au fost cu folos, ulterior alocându-se 11 milioane de lei. Însă, cum medicul nu deține funcție de conducere, procedura cere ca directoarea spitalului - pusă în funcție de PNL Iași - să depună o cerere de finanțare. Iar, după cum arată topiasi.ro, directoarea a refuzat să ceară banii deja alocaţi.

Refuzul s-ar datora faptului că Sidonia Susanu s-a dus la Bucureşti ajutată de senatorul PSD Iaşi Maricel Popa, iar pentru PNL Iași, adaugă sursa citată, ”mai important era să nu obţină Maricel Popa vreun avantaj la imagine”.

Surprinsă de refuzul accesării banilor de către spital, medicul Sidonia Susanu a publicat pe Facebook un mesaj în care își exprimă nemulțumirea. Doctorița subliniază și dramele sufletești prin care a fost nevoită să treacă amputând mâini ale copiilor deoarece spitalul nu avea bani pentru replantarea membrului respectiv.

Știre inițială:

Într-un mesaj postat pe Facebook, medicul din Iași a criticat ”comentariile și articolașele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor "parodii" și pe cei care au afirmat că ”face o clinică de plantat organe”.

”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație și cu o mânuță pusă într-o pungă așa cum a fost recuperată de pe câmp în urmă unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii.

Am operat mii de ore în viață mea și peste 10.000 de copii și nu accept să îmi spună careva că fac ”o clinică de plantat organe”.

Nu aveți dreptul să îmi adresați voi peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”.

Cred că poate critica muncă mea numai cineva care a făcut mai mult și mai bine decât mine și atât”, a scris medicul.

Sidonia Susanu le-a mulțumit politicienilor care s-au implicat pentru dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iași în beneficiul pacienților copii, lăsând orgoliile politice deoparte.

”Când operezi 20 de ore într-o zi chiar găsești infantile orgoliile politice și interpretările oricui își da cu părerea cum că aș vrea eu cariere politice devin puerile.

Îmi doresc să pot opera în condiții civilizate și să am acces la echipamente cu care să pot SALVA VIEȚI”, a mai scris Sidonia Susanu.

Medicul a vorbit și despre dramele prin care a trecut când, din lipsă de fonduri, nu a putut ajuta copii care au rămas infirmi pe viață.

”Nici unul dintre voi nu știe ce drame am trăit în sufletul meu când am fost nevoită să amputez o mânuța sau un picior al unui copil condamnat să rămână infirm pe viață pentru că spitalul nu a avut bani sau pentru că banii au fost cheltuiți pe altceva decât interesul pacienților!

Vă promit că voi milita pentru orice finanțare care poate veni la spital și prin care să pot crește calitatea actului medical și să aduc clinică de chirurgie reconstructivă la cel mai înalt nivel profesional posibil în beneficul unic al pacientului copil”, a mai transmis Sidonia Susanu.

În cazul Alexiei, a fost sigura replantare bilaterală de brațe realizată vreodată în Europa.

Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să reatașeze și piciorul unui băiat de 15 ani, care a fost lovit de tren, în urma unei operații de 13 ore.

Postarea integrală a medicului:

”Dragii mei prieteni,

Fața de toate comentariile și articolașele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor “parodii” doresc să clarific următoarele:

Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație și cu o mânuță pusă într-o pungă așa cum a fost recuperată de pe câmp în urma unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii.

Am operat mii de ore în viata mea și peste 10.000 de copii și nu accept să îmi spună careva că fac “o clinică de plantat organe”.

Nu aveți dreptul să îmi adresați voi peiorative de genul “un fel de eroină în branșă”.

Cred că poate critica munca mea numai cineva care a făcut mai mult și mai bine decât mine și atât.

Este o realizare fantastică că, pentru prima dată în istorie Primul Ministru, Ministrul Sănătății, Președintele Camerei Deputatilor, Prefectul Județului Iași, instituții reprezentate de oameni din partide politice diferite și cu viziuni socio-economice diferite și-au dat mâna pentru a finanța suplimentar dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iași în beneficiul pacienților copii.

Apreciez enorm efortul domnului senator care, lăsând orgoliile politice deoparte, a pus umărul cu adevărat să facă ceva concret în același sens și nu numai promisiuni.

Când operezi 20 de ore într-o zi chiar găsești infantile orgoliile politice și interpretările oricui își dă cu părerea cum că aș vrea eu cariere politice devin puerile.

Îmi doresc să pot opera în condiții civilizate și să am acces la echipamente cu care să pot SALVA VIEȚI.

Sunt fericită și recunoscătoare Primului Ministru, Ministrului Sănătății, Președintelui Camerei Deputaților României, domnului Senator și domnului Prefect al județului Iași care și-au făcut timp pentru mine și sectia mea în interesul micuților pacienți.

Au promis și s-au ținut de cuvânt să ne aloce finanțare pentru dotările de care am nevoie pentru a face medicină și chirurgie plastică și reconstructivă de performanță.

Multumesc Senatului României și tuturor Senatorilor pentru primirea în Plenul lucrărilor Senatului României și pentru laudele aduse mie și echipei extrordinare de chirurgi reconstructivi pe care am format-o și pe care am onoarea să o coordonez.

Niciunul dintre voi nu știe ce drame am trăit în sufletul meu când am fost nevoită să amputez o mânuță sau un picior al unui copil comdamnat să rămână infirm pe viață pentru că spitalul nu a avut bani sau pentru că banii au fost cheltuiți pe altceva decât interesul pacienților!

Vă promit că voi milita pentru orice finanțare care poate veni la spital și prin care să pot crește calitatea actului medical și să aduc clinica de chirurgie reconstructivă la cel mai înalt nivel profesional posibil în beneficul unic al pacientului copil.

Acesta este unicul meu crez și așa să îmi ajute Dumnezeu!”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (6)