Se aleg apele in invatamantul superior (Opinii)

Autor: Constantin Racaru

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 23:45

6397 citiri

Daca ministrul Educatiei va reusi sa impuna demersul reformist sub semnul caruia debuteaza noul an universitar, avem o sansa ca peste niste ani invatamantul superior romanesc sa fie unul de calitate si competititv, nu un furnizor pe banda rulanta de diplome fara acoperire.

Drumul este insa lung si plin de pericole, cu atat mai mult cu cat el nu poate fi parcurs intr-o singura etapa. Presupune ani de evolutie, cu siguranta dincolo de mandatul lui Daniel Funeriu. Si daca vedem cum se raporteaza la reforma Educatiei USL, prin vocea ei numarul unu in domeniu - Ecaterina Andronescu, ma tem ca nu avem motive prea mari de optimism. Dimpotriva.

Si cred sarcina cea mai dificila este destructurarea feudelor universitare, create in ani si ani, pe structura unor relatii de familie, dar si mult dincolo de ea, pe criterii de obedienta si vasalitate. Incompatibilitatile stricte pe care a incercat sa le impuna Daniel Funeriu au fost mult restranse, astfel incat mana unui sef de catedra o va spala pe a altui sef de catedra, ca sa fie toata lumea fericita.

Este de luat aminte cu ingrijorare si la cazul popularizat de Gabriel Liiceanu, de la Universitatea Bucuresti, unde un specialist in filosofie, cu o carte de vizita interna si internationala impresionata (inclusiv un doctorat la Sorbona) a pierdut concursul de titularizare ca sef de lucrari in favoarea unui personaj obscur, fara cine stie ce calificare, dar cadru vechi si de nadejde al facultatii de Filosofie, deci invingator detasat la obedienta.

Mediocritatea nu are cum sa promoveze excelenta si asta ma tem ca va fi una dintre cele mai mari probleme in calea reasezarii invatamantului superior pe criterii de competenta si calitate. De altfel, starea de spirit in facultatile romanesti, indiferent ca sunt printre cele foarte bine cotate sau de categoria a treia, este una de asteptare: sa plece Funeriu si sa se schimbe rapid legea, ca sa revenim la obiceiurile noastre vechi.

USL, impinsa de la spate de frustrarile gigantice ale profesorilor - politicieni cu norme pe la zeci de facultati sau rectori care stau cu un picior in parlament, a si promis ca aceasta schimbare este unul dintre obiectivele sale prioritare.

Ceva nu va mai putea schimba insa grijulia alianta social liberala, chiar daca va prelua din nou fraiele Educatiei pentru a o mana in groapa din care incearca sa o scoata Daniel Funeriu (nu PDL, caci democrat-liberalii l-ar evacua cu mare placere pe ministrul atat de incomod si reforma lui pe care nu dau doi bani). Clasificarea universitatilor si a facultatilor este deja fapt implinit, sta scrisa negru pe alb, la-ndemana oricui este cu adevarat interesat.

Si sunt convins ca ea va fi studiata cu mare atentie de toti angajatorii care vor afla astfel cata acoperire in competenta are fiecare diploma. Este de asteptat asadar ca dupa aceasta clasificare absolventii anumitor facultati sa aiba cautare, in vreme ce ai altora sa fie priviti cu maxima suspiciune, daca nu cumva exclusi din start.

De partea cealalta, niciun student nu mai are de acum nicio scuza pentru alegerile sale. Cine se duce la o fabrica de diplome cu clasificare slaba e clar ca nu vrea in schimbul banilor cunostinte, ci doar o foaie de hartie cu care insa nu stiu ce mare branza va mai face. Cu alte cuvinte, apele tot se aleg si este posibil ca nici macar cuplul Andronescu-Marga sa nu le poata reamesteca. Sau, cel putin, asta ar trebui sa speram.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (32)