Maria Zaharova, reacție furtunoasă după ce autoritățile române au solicitat Rusiei reducerea prezenței diplomatice. „Un alt act ostil”

Autor: Catalina Sirbu

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 09:57

4970 citiri

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus FOTO Hepta

Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

''Considerăm această decizie ca fiind un alt act ostil ce duce la degradarea şi mai mult a relaţiilor bilaterale care, ca urmare a eforturilor Bucureştiului, se află deja într-o stare deplorabilă. Încercarea de a justifica astfel de acţiuni cu acuzaţii false la adresa Rusiei din cauza operaţiunii sale militare speciale este ipocrită, reflectă sprijinul imoral al României pentru regimul nazist de la Kiev şi contribuie la prelungirea conflictului din Ucraina şi la creşterea numărului de victime şi distrugeri. Demersul românesc nu va rămâne fără răspuns. Măsuri specifice vor fi anunţate în timp util'', a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o declaraţie postată pe site-ul MAE rus.

Ministerul român de Externe a anunţat că ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauză.") şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziţie cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părţii române.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Peste trei mii de ruși care fug de război au cerut azil în Germania. 90 de persoane au primit protecție
Generalul american Ben Hodges: Versiunea de rachete ATACMS promisă de SUA nu satisface cu adevărat nevoile Kievului
Momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu a fost oprită de anchetatori. Ce le-a spus baronul PSD despre mita uriașă VIDEO
Avertismentul ministrului de Finanțe privind noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”

Sursa: AGERPRES

#Rusia, #ambasada Rusiei Bucuresti, #diplomatie, #MAE, #MAE Rusia , #stiri politice

Vezi comentariile (28)