Al doilea soc pentru RMGC: Aviz negativ in unanimitate de la Comisia de Administratie

Autor: Camelia Badea

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 18:15

3159 citiri

Foto: Arhiva

Senatorii din Comisia de Administratie au respins cu unanimitate de voturi proiectul de lege adoptat de Guvernul Ponta in luna august si trimis la Parlament pentru aprobare.

A fost al doilea vot negativ dat in unanimitate pentru acest proiect, dupa cel a Comisiei Juridice. Urmeaza ca si Comisia Economica a Senatului sa dea un vot saptamana viitoare, iar pana la data de 17 septembrie, termenul limita decis de Biroul Permanent, sa se intocmeasca raportul care va fi supus votului in plenul Senatului cel mai probabil la data de 22 septembrie.

Proiectul de lege va urma apoi un parcurs similar si la Camera Deputatilor. In cazul in care va fi adoptata de Parlament, legea va fi trimisa la promulgare.

Conform declaratiilor date de premierul Victor Ponta, acest lucru este putin probabil, deoarece dupa ce Crin Antonescu a anuntat ca nu va vota acest proiect, iar PNL a luat o decizie similara, s-a decis ca el sa fie respins prin votul final al Parlamentului, cat mai rapid.

Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins

Victor Ponta: Respingem proiectul Rosia Montana

Prezenta la sedinta Comisiei de Administratie si Protectiei Mediului din Senat, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a sustinut proiectul de lege, afirmand ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica si ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.

"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.red.) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, citata de rtv.net.

Ea a subliniat ca acest lucru este aratat de studiile care sunt cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact asupra mediului.

"Nu exista o alta tehnologie in lume, la ora actuala, aferenta acestei componente de roci existente la Rosia Montana decat cea pe baza de cianura. Ce exista in momentul de fata la nivel international este Codul international de management al cianurii, care prevede standarde si conditii obligatorii de management al acestei tehnologii si pe care noi le-am impus in actualul proiect de lege si care se vor regasi, prin acordul integrat de mediu, care se adopta prin hotarare de guvern si pentru care va exista o dubla monitorizare, din partea tuturor specialistilor la nivelul ministerul mediului", a mentionat ministrul.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Plumb le-a spus senatorilor ca, la ora actuala, tehnologia care se doreste a fi aplicata de catre operator la Rosia Montana este utilizata la o mina de sase ori mai mare ca zacamant in Finlanda, care se gaseste la o distanta de 15 kilometri de cea mai renumita statiune de schi de la Cercul polar.

De asemenea, ea a negat ca ar putea fi riscuri in acest caz asemenatoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (13)