Ce spune ministrul Justitiei despre modificarile la Codul Penal

Autor: Diana Toea

Luni, 15 Iunie 2015, ora 11:56

5784 citiri

Foto: Digi 24

In timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat luni aviz negativ modificarilor la Codul Penal si de Procedura Penala, pe care le discuta Parlamentul, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca institutia sa are o pozitie similara cu cea a CSM, desi exista unele prevederi in actuala legislatie care trebuie puse in acord cu legislatia europeana.

La Ministerul Justitiei a ajuns saptamana trecuta pachetul de modificari aduse Codurilor Penale, iar specialistii de aici trebuie sa formuleze zilele acestea o serie de propuneri.

"Discutam astazi sa vedem daca avem timp sa discutam maine toate propunerile, daca nu, amanam sedinta de maine", a declarat Cazanciuc, asigurand ca membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care au transmis propunerile de modificare la Ministerul Justitiei, vor avea saptamana aceasta un punct de vedere.

"Sunt cateva lucruri care trebuie puse in acord cu legislatia europeana", a precizat Robert Cazanciuc, spunand insa ca pozitia ministerului pe care il conduce va fi similara cu cea a CSM.

"Categoric, va avea aceeasi pozitie", a declarat Cazanciuc, transmitand de asemenea ca cele mai multe dintre prevederile criticate in presa, cum ar fi dezincriminarea conflictului de interese (posibilitatea ca parlamentarii sa isi angajeze rudele), au primit aviz negativ.

Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe site-ul Camerei Deputatilor

Camera Deputatilor trebuie sa voteze saptamana aceasta 22 proiecte de lege care vizeaza modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Comisia Juridica a Camerei a amanat martea trecuta cu o saptamana dezbaterile.

Intre timp, CSM a dat aviz negativ modificarilor, iar raportul va ajunge cel mai probabil martea aceasta la Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Proiectele includ si modificari controversate, despre care se considera ca ar putea ingreuna demersurile judiciare in cazul faptelor de coruptie.

Astfel, intr-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventiva sa nu se mai faca doar pe baza unor "suspiciuni rezonabile", ci numai atunci cand exista elemente "dincolo de orice suspiciune rezonabila", in timp ce un alt amendament ar modifica definitia "conflictului de interese".

The Economist: Modificarea Codului Penal in Romania ar putea conduce la o disputa constitutionala

Presedintele Iohannis a acuzat PSD ca distruge institutiile si principiile pentru a salva cariera politica a premierului Ponta si a avertizat ca nu va promulga modificarile propuse la legislatia penala, in timp ce liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat ca partidul sau se va retrage de la guvernare, daca PSD va modifica "pe furis" Codul Penal in Parlament sau daca "se doreste un atac asupra statului roman".

Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Klaus Iohannis anunta ca va ataca la CCR modificarile la Codul Penal (Video)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)