Acordul neașteptat al SUA cu o țară NATO prietenă cu Putin: Rusia primește o grea lovitură

Autor: George Titus Albulescu

Vineri, 29 Martie 2024, ora 05:30

9630 citiri

Soldați NATO FOTO Facebook/NATO

Războiul de doi ani al Rusiei în Ucraina a declanșat o creștere a cererii globale de muniție, aliații occidentali făcându-i aprovizionarea Kievului, simultan cu realimentarea propriilor stocuri epuizate.

Acum, Statele Unite vor încheia un acord neașteptat cu Turcia, o țară NATO prietenă cu Putin, pentru achiziții de explozibili de la Ankara, care va deveni cel mai mare vânzător de obuze de artilerie către America. Fără îndoială, înțelegerea este o grea lovitură pentru Rusia.

SUA sunt în discuții pentru a intensifica achizițiile de explozibili din Turcia pentru a crește producția de obuze de artilerie, în timp ce aliații se străduiesc să livreze în Ucraina muniția extrem de necesară, potrivit Bloomberg.

Livrările turcești de trinitrotoluen, cunoscut sub numele de TNT, și nitroguanidină, care este folosită ca propulsor, ar fi cruciale în producția de muniție standard NATO de calibru 155 mm - potențial triplând producția, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile. Turcia este deja pe cale să devină cel mai mare vânzător de obuze de artilerie către SUA încă din acest an.

O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict

Creșterea cererii a dus la un stoc de comenzi globale și a pus o presiune asupra lanțurilor de aprovizionare pentru apărare, în special pe componente precum TNT, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului.

Încheierea înțelegerii cu Ankara dezvăluie, de asemenea, un echilibru delicat între aliații Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ale căror relații au fost tensionate de invazia Rusiei și blocarea de luni de zile a Turciei asupra aderării Suediei la alianța militară.

Președintele Recep Tayyip Erdogan plănuiește să viziteze Casa Albă pe 9 mai 2024 pentru prima dată de când președintele Joe Biden a preluat mandatul, deoarece cei doi au rezolvat legăturile militare. Aprobarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO în acest an a deschis calea Washingtonului pentru a semna o vânzare de 23 de miliarde de dolari de avioane de război F-16, rachete și bombe de fabricație americană către Ankara.

Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă

Parteneriatul privind producția de muniție s-ar baza pe asta. La sfârșitul lunii februarie, Pentagonul a declarat că a contractat General Dynamics Ordnance and Tactical Systems pentru a construi trei linii industriale de fabricare a proiectilelor de 155 mm în Texas, inclusiv cu subcontractanți turci. Fabrica din Mesquite, Texas, este programată să intre în producție în iunie, a spus compania.

Liniile de producție ale firmei turce de apărare Repkon vor produce aproximativ 30% din toate obuzele de artilerie de 155 mm fabricate în SUA până în 2025, au spus experții. În plus, Departamentul Apărării a achiziționat 116.000 de obuze gata de luptă de la Arca Defense din Turcia pentru livrare în acest an, fiind așteptate noi achiziții pentru livrare în curând anul viitor.

Într-o declarație privind investițiile din Texas și industria turcă, Pentagonul a spus că colaborarea cu aliații „este cheia construirii unei baze industriale globale de apărare”.

Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei

Eforturile SUA și europene fac parte dintr-o cursă de a ajunge din urmă Moscova, a cărei mașină de război a pus-o în situația de a produce sau de a procura – conform unor estimări – 4 milioane de obuze în acest an, inclusiv transporturi din Coreea de Nord. În schimb, Uniunea Europeană se așteaptă să își tripleze producția de obuze de artilerie în acest an la aproximativ 1,4 milioane de unități.

Pe măsură ce marile companii de apărare și furnizorii mai mici încep să crească producția, se așteaptă ca producția de muniție din SUA și Europa să crească semnificativ anul viitor și anul următor, spun oficialii occidentali.

Dar asta depinde parțial de aprobarea de către Congresul SUA a peste 60 de miliarde de dolari alocate Ucrainei, blocată în prezent de republicanii Camerei care cer concesii privind migrația. Armata SUA își propune să producă 100.000 de obuze de 155 mm pe lună până la sfârșitul anului 2025, ceea ce nu va fi posibil fără fonduri, a declarat secretarul armatei Christine Wormuth la sfârșitul lunii februarie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)