Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești

Autor: Veronica Andrei

Joi, 28 Martie 2024, ora 23:13

2546 citiri

Rusia a atacat Kievul cu mai multe rachete FOTO X/ Tymofiy Mylovanov

Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Kievul a convocat o întâlnire de urgență Ucraina-NATO din cauza creșterii atacurilor cu rachete din partea Federației Ruse, potrivit informațiilor de pe pagina oficială de Facebook a ministerului de la Kiev.

„La 28 martie 2024, la sediul NATO a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Ucraina-NATO la nivel de ambasadori, convocată la inițiativa părții ucrainene în legătură cu atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii critice ucrainene”, se arată în comunicat.

Ministerul a mai precizat că ministrul Umerov a informat aliații despre consecințele atacurilor rusești, măsurile de răspuns luate de Ucraina și a cerut statelor membre NATO să furnizeze sisteme și rachete suplimentare de apărare aeriană și antirachetă pentru a proteja orașele și cetățenii ucraineni,

În noaptea de 21 spre 22 martie, trupele ruse au tras peste 150 de rachete și drone asupra sistemului energetic al Ucrainei. Multe au fost doborâte de ucraineni. Sistemul energetic al Ucrainei a pierdut până la 2 milioane de kW putere de energie, o parte din ea pentru o lungă perioadă de timp.

Rusia lovește de câteva săptămâni în unitățile de producție de energie ale Ucrainei. Pagubele provocate de atacurile din martie nu au fost încă evaluate în totalitate, dar sunt de ordinul miliardelor, potrivit Ministerului Energiei din Ucraina. De vinerea trecută, bombardamentele rusești au lăsat aproximativ 200.000 de utilizatori fără energie electrică în regiunile Harkov și Zaporojie, iar zeci de mii de persoane au rămas fără electricitate în Odesa, au declarat autoritățile locale la 26 martie.

Atacurile au avariat instalațiile de producție a energiei electrice, a căror reparare va necesita timp și bani. Furnizorii spun că va dura luni de zile pentru a repara infrastructura energetică și ani de zile pentru a reface hidrocentrala DniproGes.

Rușii au știut unde să lovească pentru a provoca cele mai multe pagube, spune analistul britanic Aura Sabadus. Ea sugerează că armata rusă apelează la serviciile unor ingineri în domeniul energiei din Rusia, care cunosc sistemul energetic al Ucrainei încă din perioada sovietică.

"Este extraordinar că știu exact unde să lovească", spune Sabadus despre atacurile rusești, efectuate in 22 martie, asupra facilităților energetice ucrainene. Acest lucru înseamnă că lucrează cu ingineri în domeniul energiei de partea lor, care cunosc exact sistemul ucrainean și care, probabil, îi ajută pe militari să lovească în infrastructura cheie din Ucraina.

Expertul amintește că sistemul a fost construit în perioada sovietică, iar inginerii rusi din domeniul energiei cunosc bine rețeaua de distribuție ucraineană și sistemul energetic în general.

Deși mulți au prezis atacuri majore asupra sectorului energetic în timpul iernii, cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a avut loc în primăvară, când sezonul în care se apelează la sistemul de termificare este aproape încheiat. Benjamin Schmitt, cercetător la Universitatea din Pennsylvania și la Harvard, crede că Rusia și-a intensificat atacurile acum pentru că încearcă să profite de întârzierea ajutorului american.

,,De ce au decis să atace acum? În parte pentru că vor să profite de un moment în care Statele Unite, în special, au eșuat în mod iresponsabil să aprobe finanțarea militară pentru Ucraina. Acest lucru forțează Ucraina să folosească din ce în ce mai mult echipament de apărare antiaeriană, acum că SUA nu reaprovizionează artileria și echipamentul esențial de apărare antiaeriană", a declarat Schmitt pentru Serviciul ucrainean al Vocea Americii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat din nou miercuri aliaţilor occidentali ai ţării sale să "accelereze livrarea" avioanelor de luptă F-16 şi să transfere mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după o lovitură devastatoare a Rusiei în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, informează France Presse.

"Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi accelerarea livrării de F-16 către Ucraina sunt misiuni vitale", a scris el într-o postare pe reţelele sociale. "Nu există nicio justificare raţională pentru a explica de ce sistemele Patriot, care sunt disponibile în lume, încă nu acoperă cerul Harkovului şi al altor oraşe atacate de teroriştii ruşi", a adăugat Zelenski.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (14)