Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”

Autor: Veronica Andrei

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 22:52

3222 citiri

39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să sporească sprijinul pentru Ucraina în războiul său față de invazia rusă, să protejeze deținuții politici din Rusia și să nu-l recunoască pe Putin ca președinte legitim ales.

Apelul, care a fost semnat, printre altele, de scriitoarea de origine română Herta Muller, laureată a premiul Nobel pentru literatură în 2029, a fost publicat de publicația T-invariant. Iată ce scriu laureații Nobel:

„În urmă cu doi ani, Vladimir Putin a declanșat o agresiune neprovocată, la scară largă, împotriva Ucrainei, care a dus la moarte și distrugere nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial. Acest război este însoțit de o suprimare din ce în ce mai brutală a vieții politice și a libertății de exprimare în Rusia însăși. Recent, lumea a fost șocată de moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Putin. Înainte de a fi închis, torturat și în cele din urmă ucis, Navalnîi a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu arme chimice orchestrată de regimul Putin. În ciuda acestei îngrozitoare tentative de asasinat, s-a întors în Rusia, dând dovadă de un curaj și patriotism fără precedent.

Războiul din Ucraina și uciderea lui Aleksei Navalnîi nu privesc doar Rusia și Ucraina. Regimul Putin a arătat că reprezintă o amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate. De la venirea la putere în 2000, Putin a distrus sistematic instituțiile democratice post-sovietice și a alimentat conflictul din fosta Uniune Sovietică. Agresiunea pe scară largă împotriva Ucrainei și uciderea lui Aleksei Navalnîi duc amenințarea la un nou nivel, deoarece regimul Putin nu mai vede nicio restricție privind încălcarea drepturilor omului și a normelor internaționale.

Ororile războaielor mondiale din secolul al XX-lea ne amintesc că omenirea poate evita autodistrugerea doar dacă aderă la principiile democrației și a dreptului internațional al drepturilor omului. Regimul Putin i-a călcat în picioare cu cinism. Tragediile totalitarismului cer respect pentru libertatea și demnitatea individului. Putin își bate joc de ei în mod deschis. El a transformat Rusia într-un stat polițienesc extrem de militarizat, cu cel mai mare arsenal nuclear, reprezentând o amenințare pentru însăși existența lumii.

Noi, oamenii de știință din întreaga lume, facem apel la liderii politici să vorbească cu forță pentru pace, progres și drepturile omului. În calitate de membri ai comunității științifice internaționale, suntem profund îngrijorați de faptul că progresul științific este amenințat de dictatorii care suprimă libertatea intelectuală, mai ales atunci când cooperarea globală este atât de importantă pe fundalul pandemiilor, schimbărilor climatice și amenințării existențiale a armelor de distrugere în masă.

Facem apel la liderii lumii și la toți oamenii de bună credință să renunțe la orice iluzie despre Putin și regimul său criminal. Istoria ne învață că liniștirea agresorului duce la noi crime împotriva umanității. Nicio prestație temporară nu poate justifica acest lucru. Ne opunem ferm repetării München 1938!

Facem apel la liderii mondiali pentru:

- Creșterea semnificativă a ajutorului acordat Ucrainei. Ucraina trebuie să câștige acest război, nu doar să "nu piardă". Ajutorul acordat în timp util ucrainenilor va reduce pierderile de vieți omenești și va contribui la alungarea agresorului de pe teritoriul lor. Eșecurile lui Putin în agresiunea militară vor fi percepute ca o victorie morală de către milioane de ruși, întărindu-le speranțele pentru un viitor democratic și mobilizând mișcarea anti-război.

- Sprijinirea drepturilor omului și a opoziției democratice din Rusia. Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a proteja prizonierii politici torturați în Rusia.

- Viețile liderilor opoziției Vladimir Kara-Murza, Ilia Iașin, Liliia Cianișeva și mulți alții sunt în pericol de moarte.

- Consolidarea sprijinului pentru cetățenii ruși amenințați de represiune din cauza convingerilor lor politice democratice și anti-război și care au nevoie de azil.

- Sprijinirea organizațiilor democratice rusești anti-Putin, inclusiv a presei rusești independente, al căror rol în schimbarea regimului este esențial.

- Delegitimarea puterii ilegitime a lui Putin în Rusia. În ciuda minciunilor propagandistice, regimul Putin caută cu disperare recunoașterea din partea comunității mondiale. Un refuz al liderilor mondiali de a-l recunoaște pe Putin ca președinte reales ar trimite un semnal puternic lumii că acesta nu mai poate fi considerat un "partener".

Facem apel la toți oamenii de bună credință și organizațiile publice să folosească toate resursele disponibile pentru a influența activ liderii politici să reziste agresiunii ruse și să vină în sprijinul Ucrainei. În memoria lui Aleksei Navalnîi, care și-a dat viața pentru asta, subliniem importanța promovării democrației și a statului de drept pentru ca Rusia să devină parte a comunității democrațiilor. Prin eforturi comune, putem contribui la atingerea păcii în Europa și la prevenirea unei catastrofe globale“.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (38)