ONU propune un ”armistițiu umanitar” între Rusia și Ucraina. Anunțul șefului Națiunilor Unite după o lună de război

Autor: Irina Chirtoc

Luni, 28 Martie 2022, ora 20:38

1877 citiri

Secretarul general al ONU a denunţat că războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi FOTO Facebook / Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat luni, 28 martie, că Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o ”încetare a focului umanitară” între Rusia şi Ucraina.

Într-o declaraţie de presă la sediul ONU din New York, Guterres a afirmat că ”i-a cerut lui Martin Griffiths (secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare) să analize imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru o încetare a focului umanitară în Ucraina”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Întrebat de jurnalişti asupra modalităţilor practice ale sarcinii încredinţate lui Griffiths, Guterres a precizat că adjunctul său va reveni de la Kabul, unde se află în prezent. ”Sper să poată merge cât mai repede posibil atât la Moscova, cât şi la Kiev”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a denunţat faptul că, ”de la începutul invaziei ruse acum o lună, războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi, la strămutarea a zece milioane de persoane, în principal femei şi copii, şi la distrugerea sistematică a infrastructurii esenţiale” a Ucrainei.

”Aceasta trebuie să înceteze!”, a declarat şeful Naţiunilor Unite.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi, cu o majoritate covârşitoare de 140 de voturi, o nouă rezoluţie ”istorică”, dar nu cu caracter obligatoriu, care îi cere Rusiei să oprească imediat agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Autorităţile ucrainene şi-au manifestat îngrijorarea luni faţă de agravarea situaţiei legate de portul asediat Mariupol, unde cel puţin 5.000 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, acest bilanţ al victimelor fiind dat publicităţii înaintea negocierilor ucraineano-ruse, preconizate pentru marţi la Istanbul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (3)