Impactul nevăzut al invaziei Rusiei din Ucraina: Contaminarea a 174.000 de kilometri pătrați ce pune în pericol România

Autor: George Titus Albulescu

Luni, 27 Martie 2023, ora 14:29

7572 citiri

Războiul Rusiei din Ucraina a produs o poluare masivă pe vaste zone FOTO: UN

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de un an a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești de ambele părți, precum și la distrugerea a mii de clădiri și a infrastructurii.

Dar, dincolo de asta, există un impact major asupra mediului din Ucraina, care poate constitui un pericol și pentru România și țările vecine frontului de luptă, dar și pentru ecosistemul din Marea Neagră, Marea Azov și Dunăre, din cauza poluării.

Până în prezent, aproximativ 174.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean au fost contaminați cu mine și muniții neexplodate. Zone mari din Marea Neagră și Marea Azov au fost poluate din cauza acțiunilor militare, iar sute de mii de pești și alte viețuitoare marine au murit ca urmare a poluării și toxicității produse de războiul lui Putin, potrivit The Conversation.

Invazia Ucrainei de către Rusia pare a fi un moment definitoriu în evoluția lumii post-Război Rece. În special, evidențiază probleme care nu respectă granițele, cum ar fi daunele mediului cauzate de război. Acestea ridică întrebări importante despre securitatea internațională.

O sondă extraterestră a căzut pe Pământ, spune un fizician de la Harvard. Comandamentul SUA confirmă că acest corp vine din altă lume VIDEO

În discursul său adresat parlamentului din Noua Zeelandă din decembrie 2022, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a făcut o distincție între impactul invaziei ruse asupra mediului înconjurător al țării și efectele acesteia asupra economiei și infrastructurii. Acesta din urmă, a spus el, ar putea fi reconstruit cu investiții uriașe odată ce conflictul se va termina.

Invazia, a observat el, a implicat o politică de „ecocid”. Adică, a implicat distrugerea mediului natural al Ucrainei prin acțiuni rusești deliberate sau neglijente. Acestea sunt larg răspândite, pe termen lung și severe în efectele lor.

Până în prezent, aproximativ 174.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean au fost contaminați cu mine și muniții neexplodate, iar regiuni vaste din Marea Neagră și Marea Azov au fost poluate din cauza acțiunilor militare ale Rusiei.

Se estimează că sute de mii de pești și alte viețuitoare marine au murit în aceste ape, ca urmare a efectelor poluării cauzate de război.

Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

Invazia a degradat vaste suprafețe de teren agricol și ar putea pune în pericol poziția Ucrainei ca unul dintre principalii producători de alimente ai lumii. De asemenea, a distrus suprafețe mari de pădure, precum și multe parcuri naționale.

Consecințele internaționale asupra mediului ale acestui conflict devin din ce în ce mai clare. În primul rând, contaminarea apelor subterane ale Ucrainei în urma invaziei ruse ar putea afecta grav ecosistemele mai multor state vecine, precum România, Republica Moldova, Belarus, Polonia, Slovacia și Ungaria.

În plus, războiul are potențiale impacturi legate de climă. În timp ce un număr de state și-au redus dependența de importurile rusești de petrol și gaze, unele relansează stațiile de cărbune, prelungesc durata de viață a centralelor nucleare și investesc în noi proiecte de combustibili fosili.

Luate împreună, repercusiunile naționale și internaționale asupra mediului ale invaziei confirmă ceea ce a fost clar pentru o mare parte a epocii post-Război Rece: ideea larg răspândită a securității naționale bazată aproape exclusiv pe percepția amenințării militare este atât limitată, cât și periculoasă.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (13)