Volodimir Zelenski, aproape să fie capturat în primele ore ale invaziei. Trupele rusești au încercat de două ori să ia cu asalt complexul în care se afla

Autor: Victor Serban

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 13:16

15203 citiri

Rușii au încercat să ia cu asalt complexul guvernamental în care se afla Zelenski FOTO Captura video

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris modul în care forțele ruse au ajuns aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Zelenski a fost lăudat pe scară largă pentru răspunsul său de lider în cele 65 de zile de la intrarea primelor trupe ruse în Ucraina. S-a adresat Congresului SUA, Băncii Mondiale și Premiilor Grammy. Dar timpul său ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în câteva ore de la începutul invaziei, potrivit inteerviului oferit revistei Time.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și pe familia sa, în timp ce încercau să captureze districtul guvernamental al capitalei în prima zi a conflictului.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie i-au rămas în minte.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a povestit Zelenski pentru Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo”.

Armata ucraineană i-a transmis lui Zelenski că echipele rusești de atac s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și pe familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andrii Yermak, șeful său de cabinet, pentru sursa citată.

Lupte armate au izbucnit în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea în prima zi a războiului, potrivit lui Shuster. „Gardienii din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și aproximativ o duzină de asistenți ai săi”.

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Oleksii Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „Era o nebunie absolută”, a spus Arestovici pentru Time. „(Arme) automate pentru toată lumea”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Trupele rusești au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru, conform lui Shuster.

În noaptea următoare, după ce a refuzat o evacuare de către forțele americane și britanice care i-ar fi permis să înființeze un guvern în exil, Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video cu telefonul, acum celebru în toată lumea.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegi că se uită la tine”, a spus el revistei. „Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze șeful statului”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (10)