Summit istoric Ucraina-UE, la Kiev, pe 3 februarie: ”Un semnal puternic pentru dușmanii noștri”

Autor: Irina Chirtoc

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 22:25

2258 citiri

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Premierul ucrainean Denis Şmigal a confirmat marţi, 31 ianuarie, că un summit Ucraina-Uniunea Europeană va avea loc vineri, la Kiev, relatează AFP.

Summitul va avea loc la o zi după ”consultările interguvernamentale” dintre Kiev şi Comisia Europeană, fiind ”primele din istoria Ucrainei”, a precizat premierul.

”Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noştri, cât şi duşmanilor noştri”, a declarat Şmigal în cadrul unei reuniuni a guvernului, afirmând că ”aşteaptă de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor pentru integrarea europeană”.

Acestea sunt ”două evenimente extrem de importante privind integrarea europeană a Ucrainei”, a insistat el.

Discuţiile de joi şi summitul de vineri urmează ”să permită Europei să creadă în victoria Ucrainei”, în acelaşi timp ”susţinând acţiunea noastră rapidă către aderarea la UE”, a insistat Denis Şmigal.

”Pentru inamici: acesta este un semnal al inutilităţii eforturilor lor de a semăna discordie în coaliţia care sprijină Ucraina şi de a anula integrarea noastră euro-atlantică”, a susţinut el, în timp ce Rusia a justificat în parte invadarea Ucrainei prin riscul, conform acesteia, reprezentat de o posibilă apropiere între Kiev şi NATO.

”Dorim să creăm o foaie de parcurs detaliată cu privire la modul de parcurge calea integrării europene cât mai curând posibil”, a mai spus premierul ucrainean. El a citat în special accesul la piaţa economică europeană ca fiind ”fundamental important” pentru Kiev, în timp ce economia ucraineană s-a prăbuşit de un an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (14)