De ce se ascut cuțitele în PNL

Autor: Calin Nicolescu

Marti, 14 Martie 2023, ora 14:50

5296 citiri

Blindat de pricepere în politica externă, Rareș Bogdan l-a catalogat pe ministrul de resort, Bogdan Aurescu, drept un funcționar lipsit de viziune. „Funcționarul” i-a replicat europarlamentarului cu batistuță că-i habarnist și că a avut ieșiri ce se încadrează la filoputinism.

Scandalul, iscat parcă de nicăieri, nu are, însă, nicio legătură cu subiectul invocat. Politica externă a României este cum este, în general, administrația noastră în toate domeniile, fie că vorbim de infrastructură sau sănătate, fie că vorbim de educație sau economie. Poate nițel chiar peste medie.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Episodul de beșteleală publică nu are de-a face cu performanța diplomației românești, ci cu nota de plată electorală pe care PNL se pregătește s-o achite în urma celor două mandate ale lui Iohannis și a alianței cu PSD. Nu e niciun secret că Aurescu a fost impus de Iohannis la șefia MAE, așa cum președintele și-a impus oameni la Educație și, mai ales, în fruntea Guvernului. Ba chiar l-a înaintat în grad pe generalul Ciucă și la rangul de președinte PNL.

Toate bune și frumoase, nimeni n-a crâcnit în front cât timp mandatul electoral era la început și mesajul subliminal era că la adăpostul „liniștii” așternute metodic de paltonul de la Cotroceni se va putea „lucra” fără griji la portofelul bugetar. Ce s-a schimbat? Data din calendar!

Timpul a trecut și se văd la orizont alegerile. Acum, puneți-vă în locul baronimii liberale. Erodați de guvernare și conduși de aliatul unui Klaus Iohannis care nu mai are dreptul să ocupe fotoliul de la Cotroceni. Adică un Klaus Iohannis despuiat de putere, însă dornic de alte demnități, deci nevoit să intre în morișca pokerului politic cu premii în dregătorii, fără să mai aibă șeptarii constituționali ai prerogativelor prezidențiale. Pe scurt, un Klaus Iohannis a cărui putere de negociere se va reduce la voturile PNL, atâtea câte vor fi. Așadar, tabloul ce se așterne în fața ștăbimii liberale este o reducere a posturilor în Parlament și-n administrație în general, în timp ce acele posturi reduse urmează să fie drămuite de Klaus Iohannis, un politician care nu le mai este de folos electoral și care nu poate decât să consume din puținele rezerve din perspectivă.

Diatriba lui Rareș Bogdan împotriva ministrului de Externe nu a fost decât avanpremiera unei rebeliuni liberale împotriva stăpânului de facto, de la Cotroceni. Târșa unei facțiuni liberale că Iohannis va lua masa cu tot cu tacâmuri și ei vor rămâne pe margine. O posibilă luptă de putere internă a cărei primă victimă nu e exclus să fie președintele partidului de azi, Nicolae Ciucă, care odată ce va pierde funcția de premier va deveni irelevant pentru partid.

Iar candidatura lui Ciucă la prezidențiale pare mai curând o momeală pentru PNL, decât o amenințare pentru rivalii din PSD. O himeră pentru liberalii suficient de naivi să creadă că ar putea păstra Palatul Cotroceni și, implicit, să mai echilibreze balanța de putere cu PSD. Generalul Ciucă e orice numai animal politic nu, iar PSD dă semne că a învățat din greșelile trecutului și e dispus să trimită în cursa prezidențială un candidat neutru, de tip Rafila sau Geoană, nu personaje detestabile de tipul șmecherașului Ponta sau gospodinei Dăncilă, care să scoată la vot electoratul de dreapta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Despre ce vrei sa scriem?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu