Pruna ii da replica lui Toader, care vrea ordonanta pentru condamnati: Mai usor cu revizuirile sau OUG-urile pe scari, sa nu ne rupem gatul!

Joi, 02 August 2018, ora 11:04

7623 citiri

Foto: Facebook/Raluca Alexandra Pruna

"Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG", sustine fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna.

Potrivit acesteia, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta nu poate fi rasturnata ulterior.

Reactia oficialului vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va propune premierului adoptarea unei OUG prin care persoanele care cred ca au fost condamnate in baza interceptarilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI sa poata cere revizuirea sentintei.

"Norma de procedura penala, chiar daca ar fi mai favorabila, nu retroactiveaza. Adica, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta, nu poate fi rasturnata ulterior", arata Raluca Pruna, intr-o postare pe Facebook.

Potrivit fostului ministru, o politica penala care pune in discutie retroactivarea normei penale ar deveni una a bunului plac, lipsita de predictibilitate si care ar arunca in aer principiul autoritatii de lucru judecat.

"Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG. Si ar fi bine ca partile interesate sa procedeze la un astfel de demers. Pana cand o hotarare judecatoreasca nu se pronunta in sensul ca un protocol depaseste limitele legii /adauga la lege, fiind asadar ilegal, operam cu prezumtia de legalitate", mai scrie Pruna.

"Sa nu ne rupem gatul"

Fostul ministru a avut miercuri seara doua postari pe Facebook, la declaratiile facute de Tudorel Toader. Pruna arata ca un protocol e "ilegal", daca decide asta o instanta, "nu pentru ca asa graieste unul de pe strada care e mic si se ia prea in serios."

"Mai usor cu revizuirile sau OUG-urile pe scari, sa nu ne rupem gatul", a scris Raluca Pruna.

I.S.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)