Efectele modificarii OUG 114: Furnizorii de gaz risca sa intre in faliment, din cauza ca Guvernul se joaca de-a plafonarea

Autor: Gabriel Kolbay

Sambata, 30 Martie 2019, ora 08:16

5157 citiri

Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat vineri ca Guvernul nu va mai plafona pretul tuturor gazelor din productie interna - asa cum prevede OUG 114, adoptata in urma cu doar 3 luni - ci doar al acelor cantitati destinate populatiei. La o prima vedere, masura ar putea parea luata in interesul romanilor. In realitate, insa, ea risca sa ingenuncheze buna parte dintre firmele din sectorul gazier.

Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, prin intermediul OUG 114, Cabinetul Dancila a decis sa plafoneze, incepand cu prima zi a lunii aprilie, pretul gazelor produse in Romania (tranzactionate, in mod normal, cu circa 90 lei/MWh) la doar 68 lei lei MWh.

Plafonarea ridica o serie de probleme. Cum Romaniei nu-i ajunge gazul pe care il produce, este nevoita sa si importe cantitati importante, la preturi mai mari decat cele ale gazului autohton, cu pret plafonat. In consecinta, se impunea crearea unui mecanism precis - numit de specialisti "cos de gaze" - prin care sa se impuna cat gaz autohton ieftin poate cumpara fiecare consumator si cat gaz scump din import era nevoit sa ia.

Inca de la inceput, ministrul Energiei, Anton Anton, a spus ca gazele autohtone ieftine vor ajunge cu precadere la populatie si doar ce va ramane se va imparti - pe principiul 'primul venit, primul servit' - intre agentii economici.

Chiar daca plafonarea de pret - care urma sa se aplice de la inceputul lunii aprilie - risca sa faca loc pe piata, din nou, baietilor destepti din energie si sa cauzeze declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei, deja industria se obisnuise cu ideea si se pregatise sa faca afaceri in acest sistem.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu