Statutul parlamentarilor, neconstitutional - Sesizarea lui Basescu, aprobata de CCR

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 13:51

4306 citiri

Statutul alesilor este neconstitutional, potrivit deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Judecatorii au hotarat, astfel, pentru a patra oara, ca legea care reglementeaza activitatea alesilor este neconstitutionala.

Decizia a fost luata miercuri, in unanimitate, de catre magistratii CCR.

Presedintele Traian Basescu a sesizat, pe 26 aprilie, Curtea Constitutionala cu privire la Legea de modificare a statutului deputatilor si senatorilor, apreciind ca anumite articole sunt neconstitutionale.

Printre motivele invocate se numara faptul ca parlamentarii au introdus noi prevederi prin care isi aroga atributii care ii revin puterii judecatoresti.

Statutul parlamentarilor, neconstitutional - Sesizarea lui Basescu, aprobata de CCR

Este a treia oara cand statutul parlamentarilor ajunge la Curtea Constitutionala. Dupa ce presedintele a retrimis legea la Parlament si ea a fost modificata, au urmat doua contestatii ale legii depuse de PDL la Curtea Constitutionala, ambele fiind admise.

Mai exact, presedintele a sesizat Curtea in legatura cu articolul 1 al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, aflata la promulgare, punctele 18 si 19, prin care se aduc modificari asupra procedurii prin care poate fi retinut, arestat sau perchezitionat un deputat sau senator.

In sesizarea trimisa de presedinte, se arata ca "Imunitatea parlamentara prevazuta de Articolul 72 din Constitutie reprezinta o garantie a exercitarii mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala".

Totodata, "imunitatea parlamentara reprezinta regula, iar ridicarea imunitatii parlamentare reprezinta exceptia, iar, ca orice exceptie, ridicarea imunitatii parlamentare trebuie sa fie de stricta interpretare si aplicare", se arata in sesizarea trimisa de presedinte la CCR.

In opinia presedintelui, noul articol 24, ce reglementeaza "Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie", este de natura sa dea nastere la diferite interpretari, cu consecinte asupra independentei puterii judecatoresti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (33)