Editorial: Repetentii de la tabla SUA

Autor: Cristian Mihai Chis

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 14:44

4891 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile multinationale sunt atente la mesaje, iar daca ambasadorul SUA spune ca la noi ceva nu merge bine cu democratia si sugereaza ca autoritatile mimeaza, ascund mizeria sub pres, c-asa-i romanul smecher, se cheama ca atmosfera nu face bine mediului economic.

Auzim asta foarte des, politicienii aproba sau resping, in functie de pozitia lor (la putere sau in opozitie) si distanta pana la alegeri, dar nimeni nu-l intreaba niciodata pe ambasador care sunt investitorii care se plang. Nici nu este posibil, omul nu organizeaza conferinte de presa.

Asa ca, indiferent cum l-ar chema pe reprezentantul celei mai mari puteri din lume, vine un moment cand acesta constata ca in Romania pute, fara sa adauge si "da-i caldut"!

Mi-ar placea sa cred ca, la ei acasa, diplomatii SUA traiesc undeva intre rafturi cu Kant si Abelard si ajung sa leviteze patrunsi de nuditatea logicii simple, iar cand sunt parasutati la post se crizeaza de cate ori descopera in bibliotecile noastre praf de doua degete.

Caci daca mama-papa-caca, atunci de ce mama naibii nu prestam in consecinta, ca la manual?

"Esecul de a combate eficient coruptia va indeparta investitiile locale si straine necesare pentru reconstructia Romaniei", a afirmat Mark Gitenstein, tipul care-i da frisoane lui Eugen Nicolaescu.

Trec peste faza cu investitorii locali, care descoperind acum ca lucrarile se incredinteaza in urma unor licitatii aranjate vor pleca, derutati, sa reconstruiasca Nigeria, si intreb cu nemernicie: cand s-a pus la cale contractul cu Bechtel a fost cumva licitatie si nu mai tinem noi minte?

Chevron a venit sa adulmece gazele de sist deoarece a vazut un anunt la mica publicitate? Avioanele F-16 ni le baga pe gat suedezii? Pedofilul Kurt Treptow facea parte din reteaua de navomodelisti de la Casa Pionierilor din Denver? Pe baietii de la Exxon, care reconstruiesc Marea Neagra, de ce nu i-a indepartat mediul corupt de la Bucuresti?

Fara indoiala ca Gitenstein are dreptate intr-un punct: cu institutiile de drept e cam naspa. La fel era si cu Lehman Brothers si alte corporatii de servicii financiare globale din cauza carora omenirea a luat-o razna. Victime colaterale sunt si firme romanesti ramase fara piata din cauza undei de soc - psihologice, sa ne intelegem, pentru ca necesitatile de consum ale globului nu au scazut dintr-o data!

Nu doresc sa spun ca America trebuie sa faca gura mica, pentru ca tot eu admiteam ca deoarece am racait cu unghiile la portile NATO, pentru a ne simti la adapost, am acceptat conditiile. Atunci, America era buna, nu s-a transformat intre timp intr-o belea.

Spun insa altceva: este o ipocrita! Si, din pacate, deoarece nu suntem neam de cuceritori, trebuie sa ne multumim cu ce ne-a ramas. Numai ca pana sa ajungem la performanta, ne luptam cu stafiile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (14)