Suspendarea permisului sa fie redusa la cererea soferului - proiectul a trecut de Senat

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 10:38

6486 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect legislativ prin care soferii vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto in anumite conditii.

"La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful de politie rutiera din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

.

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce cu 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art 101 (3), art 102 (3) litera a si art 103 (1) litera c.

Pentru fapta prevazuta la art 102 (3) litera e perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului: daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte vehiculul este cu 50-70 km/h; daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face patye autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni", prevede proiectul legislativ adoptat tacit de Senat.

De asemenea, initiativa prevede ca, "in cazul in care conducatorul de vehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savarseste, intr-un interval de doua luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou fapta prevazuta la art 100 (3), art 101 (3), art 102 (3), perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile".

Proiectul de lege a fost initiat de mai multi parlamentari din PSD.

"Reglementarea masurilor de reducere a perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce un autovehicul este o facilitate acordata cetateanului in spiritul si litera Constitutiei privind libera circulatie. (...)

Prin masura propusa se are in vedere gradualitatea sanctiunilor, cetateanul putand sa-si recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioada mai scurta, in anumite conditii, fara a mai apela la instanta, fara costuri si avocati", se arata in expunerea de motive a initiativei.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, care va avea rol de for decizional.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: MEDIAFAX

Vezi comentariile (5)