Diaconescu: Romania nu va cumpara avioane multirol intr-un viitor apropiat

Marti, 03 Martie 2009, ora 22:13

1670 citiri

Actuala criza economica a complicat eforturile depuse de Romania pentru a cumpara noi avioane militare multirol in locul MIG-urilor actuale, datand din era sovietica, a declarat, marti, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita in Germania.

Cristian Diaconescu a spus ca aceasta criza ingreuneaza demersurile Romaniei de a cumpara avioane de lupta care sa aduca forta aeriana a tarii la nivelul standardelor NATO.

"Nu ma astept ca un proiect de asemenea dimensiune sa fie demarat in viitorul apropiat. Momentan, nu exista o decizie referitoare la achizitionarea unor noi avioane de lupta", a declarat Diaconescu pentru Reuters.

Bucurestiul a fost foarte aproape de a finaliza un asemenea plan de achizitie anul trecut, ministrii de resort declarand, in septembrie, ca decizia este numai la "cateva saptamani" distanta. Procesul a fost blocat dupa ce in noiembrie, ca urmare a alegerilor, a fost desemnat un nou cabinet.

Potrivit fostului guvern, cinci tipuri de avioane ar fi intrat in discutie pentru a fi cumparate pentru o suma totala de 4 miliarde de euro. Printre variantele posibile se numarau: F-16, construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB sau Eurofighter de la EADS.

Reuters spune ca, din cauza accelerarii crizei financiare, Romania s-a transformat din economia europeana cu cea mai mare crestere intr-una din cele mai vulnerabile economii, amintind de deficitul bugetar mare al tarii noastre.

Guvernul de centru-stanga de la Bucuresti, continua Reuters, a abordat deja UE in ceea ce priveste un posibil ajutor financiar. Dupa ce a castigat puterea prin promisiuni in ceea ce priveste cheltuielile sociale, coalitia se zbate acum sa reduca din cheltuielile bugetare pentru a se incadra in plafonul UE de 3% din PIB ca deficit bugetar, explica Reuters.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Vezi comentariile (11)