Virusul care provoacă poliomielita, descoperit în canalizarea din Londra. Recomandările pentru populație și spitale

Autor: Alina Toma

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 17:35

2078 citiri

Poliomielita este o maladie infecţioasă acută ce afectează predominant copiii FOTO Unsplash

Poliovirusul a fost detectat în probele colectate îm Londra, între februarie și mai, a anunțat, miercuri, 22 iunie, Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie.

Deși nu au fost până acum raportate cazuri de paralizie, investigații suplimentare sunt în desfășurare pentru a stabili dacă există transmitere comunitară, potrivit Politico.

Cum se transmite poliomielita

Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Poliovirusul detectat în ape uzate, numit poliovirus de tip 2, nu ar fi același care provoacă poliomielita sălbatică, potrivit sursei citate.

Angajaților din spitale li s-a transmis să raporteze toate cazurile ce par suspecte, iar cetățenilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva virusului. Rata vaccinării din Londra este de86,6%

"Polovirusul derivat din vaccin este rar și riscul pentru public în general este extrem de scăzut.

Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspect. Până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri", a precizat epidemiologul Vanessa Saliba.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu