Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura

Autor: Catalina Sirbu

Joi, 28 Martie 2024, ora 11:53

12123 citiri

În plus, a spus Ciolacu, se asigură că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru român FOTO: Pixabay

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se modifică plafoanele în favoarea consumatorilor.

Şeful Executivului a mai anunţat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA, până la 30 iunie.

”Le-am promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus şi modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.

Marcel Ciolacu a precizat că ”populaţia şi economia rămân în continuare protejate”.

În plus, a spus Ciolacu, se asigură că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru români.

Premierul a anunţat că Guvernul prelungeşte joi cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie.

”Vrem să combatem orice risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă. Şi să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a mai spus Ciolacu.

„În perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, componenta de furnizare este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 15 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

În perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, componenta de furnizare din preţurile aplicate clienţilor preluaţi în regim de ultimă instanţă ste de 80 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 15 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale”, se arată în Ordonanța de Urgență din ședința Guvernului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (5)