Reducerea contributiei la pilonul II, masura pentru ca pensiile sa nu scada

Duminica, 09 Mai 2010, ora 17:54

2447 citiri

Foto: Arhiva

Reducerea contributiei salariatului la pilonul II de pensii de la 2,5% la 2% ar strange 400 de milioane de euro la buget - aceasta fiind o masura propusa pentru ca pensiile sa nu scada cu 15%, au anuntat sindicalistii dupa discutiile cu seful statului.

Sindicatele si presedintele au convenit, duminica, infiintarea unei structuri de criza la care vor participa Presedintia, Guvernul, sindicatele, patronatele si posibil si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare. Structura ar urma sa analizeze masurile si solutiile alternative de redresare.

"Una dintre masurile propriu-zise este renuntarea la reducerea contributiei de asigurari sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I si transferarea catre pilonul II. (...) Inseamna aproximativ 400 de milioane de euro care vor intra in structura CNPAS, ceea ce va permite o sursa suplimentara, ramanand pilonul II cu cei 2%", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca, daca 0,5% din salariul angajatului raman la pilonul I de pensii, asa cum s-a convenit, efectul asupra reducerii pensiilor ar putea fi "anulat". Decizia finala urmeaza sa fie luata marti.

Masurile de reducere a pensiilor si salariilor, aplicate pana la 31 decembrie

Tot in cadrul structurii de criza va fi discutata majorarea salariului minim pe economie la 705 lei, ca masura de combatere a evaziunii fiscale si modificarea legislatiei astfel incat sa fie platite contributiile de asigurari sociale si pentru drepturile de autor.

Sindicatele au mai propus trecerea Inspectiei Muncii sub tutela Parlamentului.

Pentru aplicarea restructurarilor din sistemul bugetar, va fi infiintata o comisie care va analiza criteriile de restructurare si aplicarea acestora. Sindicatele au mai propus modificarea legislatiei astfel incat functionarii publici sa fie protejati in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor de serviciu. Legislatia ar urma sa fie modificata in procedura de urgenta si sa fie in vigoare pana la 1 iunie 2010.

"De principiu, aceste restrictii (de reducerea a salariilor si pensiilor n.r.) sunt prevazute numai pana la 31 decembrie 2010 si, in momentul reabilitarii lor, vor fi retrase, cand se echilibreaza bugetele", a spus Hossu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Vezi comentariile (3)