ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"

Autor: Gabriela Del Pupo

Joi, 28 Martie 2024, ora 19:20

2247 citiri

Sebastian Burduja, ministrul Energiei FOTO: Facebook / Sebastian Burduja

Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), George Niculescu. Acesta a arătat că, din 134 de autorizații de înființare pentru parcuri de regenerabile, cu 2.460 MW, doar 28 au fost construite, cu o putere totală instalată de 228 MW.

”Putem să ne atingem obiectivele asumate în fața Comisiei Europene în ceea ce privește tranziția energetică, să integrăm mai multe capacități din resurse regenerabile, doar dacă facem câțiva pași la nivelul reglementărilor din acest punct de vedere", a declarat George Niculescu, președintele ANRE, potrivit Național.ro.

Principalele modificări propuse sunt ca alocarea capacităților disponibile care se află în rețelele de distribuție și în rețeaua de transport se facă pe bază de competiție.

”Să se liciteze pentru aceste capacități în așa fel încât proiectul cel mai fezabil și cel mai matur să aibă acces la aceste racordări la rețele. De asemenea, dorim să propunem și introducerea unei garanții, de 5% din valoarea lucrărilor de racordare. În 2023, ANRE, pe tot parcursul anului, a emis 134 de autorizații de înființare, un document premergător licenței, ca un fel de autorizație de construcție, fără această autorizație nu poți începe să construiești un parc fotovoltaic sau un parc eolian, deci exprimă intenția investitorului de a începe lucrările. Din cele 134, cu un total de 2.460 MW, licență de producție s-a dat doar pentru 28 de firme, cu un total de 228 de MW.”, a precizat președintele ANRE, George Niculescu.

Ce afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja?

Burduja afirmase în luna ianuarie că anul trecut, România a pus în funcțiune o capacitate de producție a energiei electrice de aproape 10 ori mai mare decât în 2022.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, „în 2023, noile centralele electrice puse în funcțiune au inclus: 496 MW solar, 72 MW eolian și 56 MW hidrocarburi. Totalul este de 624 MW putere instalată, capacități noi de producție aflate acum la dispoziția sistemului energetic național. Față de 2022, cifra totală este de aproape 10 ori mai mare (s-au pus atunci în funcțiune 44 MW hidrocarburi și 25 MW solar)“.

Șeful ANRE mai spune că investițiile în rețele nu trebuie să afecteze suportabilitatea consumatorilor casnici sau non-casnici.

”De exemplu, un consumator casnic din rețeaua de distribuție din Dobrogea plătește un tarif de distribuție de 300 lei/MWh. Astăzi suntem în situația în care prețul este plafonat la 0,68 lei/kWh, respectiv, 0,80/kWh. Deci practic vedem că tariful de distribuție este mai scump decât marfa în sine. Trebuie însă să găsim foarte rapid, și avem termen până în iunie, un echilibru între nevoia de investiții și nivelul de suportabilitate al consumatorului”, a mai spus președintele ANRE, Răzvan Niculescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)