Putin a vrut să lovească Germania: Cancelarul Scholz răspunde cu un ”scut defensiv” de 200 de miliarde de euro

Autor: George Titus Albulescu

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 00:51

12704 citiri

Scholz a rupt legăturile cu Rusia lui Putin FOTO: DW

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în urmă cu mai bine de 8 luni, a avut efecte secundare nebănuite în acea vreme.

Liderul de la Kremlin a recurs la forța armată pentru a cuceri țara vecină, dar și la ”arma energetică” pentru a lovi Germania și celelalte țări din Europa occidentală. Acum, cancelarul Olaf Scholz s-a angajat ca guvernul său să cheltuie 200 de miliarde de euro, ca un ”scut defensiv” împotriva șocului crizei energetice provocat de președintele rus.

Putin a dorit să provoace recesiune în Occident cu scopul de a dezbina blocul european, prin tăierea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 1, care lega Rusia de Germania, dar și să dezbine unitatea Vestului în misiunea lor de a ajuta Ucraina, potrivit Grid.

Ajutorul de 200 de miliarde de euro propus de guvernul lui Scholz în Germania este destinat pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile din țară de criza energetică din această iarnă.

Edward Snowden, fostul angajat al Serviciului Secret american, actual cetățean rus: Cum descrie el invazia lui Putin din Ucraina

Amploarea pachetului de măsuri ale cabinetului de la Berlin, precum și limbajul lui Scholz, reflectă atât amploarea, cât și originile amenințării cu care se confruntă Germania.

Pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin a lovit Ucraina cu arme grele, el a lovit și Europa prin oprirea aprovizionării critice cu energie. Nicio țară nu a fost mai expusă decât Germania.

Pe parcursul a mai bine de un deceniu, Berlinul sub conducerea cancelarului Angela Merkel, ademenit de promisiunea unei aprovizionări ieftine și fiabile cu gaz natural rusesc, a devenit din ce în ce mai dependent de Kremlin pentru a încălzi și a ilumina casele germane și pentru a menține fabricile țării în funcțiune.

Dezvăluiri despre legăturile ascunse între Olanda și Rusia: Cum colaborează guvernul lui Rutte cu Putin, în ciuda sancțiunilor

În momentul în care Putin a invadat Ucraina, mai mult de jumătate din livrările de gaze naturale ale Germaniei proveneau din Rusia. Numai anul trecut, Germania a plătit Rusiei în jur de 25 de miliarde de dolari pentru importurile de energie.

Chiar și în primele șase luni ale războiului, în 2022, se estimează că Germania a cheltuit aproximativ 19 miliarde de dolari pentru importurile rusești de energie.

Cinci semne clare ale noii strategii a lui Putin: Rusia schimbare totală, trece la Planul C

După cum a spus ministrul Energiei și Climei al lui Scholz, Robert Habeck, atunci când „scutul defensiv” a fost anunțat: „Criza energetică subminează pacea socială și noi contracarăm acest lucru”.

Principalele caracteristici ale scutului sunt concepute pentru a menține prețurile la energie artificial scăzute prin frânarea prețurilor la gaz și electricitate, reducerea taxelor pe gaz, precum și promovarea investițiilor în surse regenerabile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)