Isarescu spune ca e o "neghiobie" sa inciti populatia impotriva bancilor. Dar nici bancile sa nu "taie clientul la beregata"

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 14:44

5615 citiri

Foto: Arhiva Hepta.ro

Onorabilitatea nu e un moft in activitatea bancara, ci o conditie esentiala a activitatii de bancher si a functionarii pietelor ca sa fie cat mai putin reglementate, a declarat miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, in cadrul "Banking Compliance Summit", organizat de Institutul Bancar Roman.

"Pe plan international tot mai mult se spune ca 'good ethics is a good business', deci daca ai comportament etic corect, si business-ul merge bine. Cred ca au trecut ceva ani de cand v-am spus despre acest reviriment al eticii in business.

(...) V-am spus ca nu mi se pare surprinzator, pentru ca tot ce se numeste clasicism in economia politica, la englezi a pornit dintr-o societate cu comportamente aproape puritane. La Adam Smith etica era prezumata in orice activitate de business. Etica era prezumata in functionarea pietelor si a mainii invizibile. Asta e.

Cand Adam Smith vorbea despre faptul ca, daca urmaresti interesul celalalt, iti urmaresti interesul tau, vorbea despre o anumita etica a negocierilor, nu neaparat sa iti tai clientul la beregata", a sustinut Isarescu.

El a amintit faptul ca primele banci moderne au aparut in Olanda puritana.

"Primele banci moderne nu au aparut in Olanda? Olanda puritana, protestanta. Normele eticii la baza banking-ului modern au fost prezumate. Onorabilitatea nu e un moft in activitatea bancara, ci o conditie esentiala a activitatii de bancher si a functionarii pietelor ca sa fie cat mai putin reglementate", a mai aratat guvernatorul.

De asemenea, Isarescu a precizat ca aceia care incita cel mai mult impotriva bancilor sunt chiar fosti angajati sau colaboratori.

"Este o neghiobie sa inciti populatia impotriva bancilor. Asa e, dar nu uitati ca cei care incita cei mai mult in prezent sunt fosti salariati de-ai dumneavoastra, din banci sau colaboratori. Ca i-a suparat, ca nu, nu mai conteaza. Nu puteti sa tratati cu usurinta chestia asta. Bai, unul e frustrat, altul e ratat. Trebuie sa va preocupe de ce penetreaza foarte rapid media romaneasca.

E o tema pe care nu cred ca trebuie sa o neglijati", a explicat Isarescu.

Iata cateva dintre atacurile recente ale premierului Tudose la sistemul bancar:

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (7)