Isarescu despre inflatie, curs valutar si reintregirea salariilor

Joi, 29 Martie 2012, ora 18:12

3674 citiri

Foto: Arhiva Reuters

Reducerea impactului major al taxei pe valoare adaugata si evolutia relativ favorabila a preturilor alimentelor au contribuit la scaderea ratei inflatiei, ceea ce a permis bancii nationale sa opereze o noua taiere a dobanzii cheie, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In februarie, rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 2,59%, un nou minim istoric, rezultat al indeplinirii programului economic si financiar prevazut in cadrul acordului cu UE, FMI si alte institutii, potrivit guvernatorului

Isarescu a precizat ca inflatia va creste in a doua parte a anului, fara a depasi insa tinta de 3%.

BNR a decis, totodata, reducerea ratei dobanzii la depozitele constituite de bancile comerciale la BNR la 1,25% de la 1,5%, precum si a dobanzii la creditele contractate de banci, la 9,25% de la 9,5%.

"Consolidarea inflatiei in interiorul bandei de variatie creeaza premisele unei cresteri sustenabile", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, BNR a inceput un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara, receptat rapid de piata prin scaderea dobanzii interbancare. Tensiunile asimilate crizei datoriilor din zona euro s-au resimtit si pe piata romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce ale bancilor, avand un impact nefavorabul asupra distributiei lichiditatii, iar activitatea BNR s-a reflectat mai greu pe segmentul creditarii.

"Asistam la o situatie duala. Avem pe de o parte un deficit de lichiditate in sistemul bancar, lucru reflectat prin faptul ca de la BNR se extrag saptamanal 5-6 miliarde de lei. Pe de alta parte, avem un surplus de lichidate la anumite banci. Acest lucru reflecta tensiunile din Uniunea Europeana, dar si problemele pe care le au bancile-mama. Ele le-au cerut bancilor-fiica o imbunatatire a raportului dintre depozitele atrase si nivelul creditarii. O asemenea imbunatatire se va face in timp si va avea efecte. Noi pledam pentru ca ea sa se faca treptat", a spus Isarescu.

Intrebat de reactia bancii nationale fata de procesele pierdute de banci in fata clientilor, guvernatorul a reamintit ca BNR a "facut destul de multe in trecut", avertizand asupra importantei educatiei financiare.

"Contractul de credit poarta semnatura creditorului, dar si a debitorului", a spus Isarescu, adaugand ca fapul ca procesele sunt castigate in instanta de clienti nu este o problema a BNR, care nu poate interveni decat cel mult verbal.

In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, stabilitatea acestuia este determinata de stabilitatea conditiilor de piata, a spus guvernatorul, sustinand ca BNR nu apara un anumit nivel de curs, chiar daca piata seteaza praguri psihologice.

"Avem o politica de curs flotant, administrata, care poate avea variatii semnificative. Ce inseamna semnificativ? Semnificativ inseamna semnificativ", a spus Isarescu.

El a mai precizat ca reintregirea salariilor se face in conformitate cu respectarea tintelor bugetare stabilite cu FMI.

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, in linie cu asteptarile analistilor, si sa mentina cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)