Monica Iacob Ridzi: Sa punem capat oricarei tentative de culpabilizare colectiva a minerilor

Colaborator: Marius Mitrache

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:56

1370 citiri

Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Deputatul de Hunedoara, Monica Iacob Ridzi, la 21 de ani de la cea mai sangeroasa mineriada din 13-15 iunie 1990, indeamna fortelor politice sa puna "capat oricarei tentative de culpabilizare colectiva a minerilor".

"Trebuie sa avem taria de a spune lucrurilor pe nume, macar in momente jubiliare. In politica, nu exista pacat mai mare decat manipularea. Vreme de multi ani s-a dat de inteles ca minerii au venit chemati de simtul datoriei, animati de inaltul lor spirit civic. Chiar daca nu s-a facut inca pe deplin lumina, va indemn ca in continuare sa punem capat oricarei tentative de culpabilizare colectiva a minerilor", spune Monica Iacob Ridzi intr-o declaratie politica remisa miercuri presei.

Fostul ministru al tineretului si sportului este de parere, legat de acele evenimente, ca timpul scurs de atunci nu a facut sa scada numarul necunoscutelor din aceasta complicata ecuatie social-politica.

"Ca om nascut si crescut in Valea Jiului, nu pot sa-mi reprim cateva intrebari legitime: ce forte au declansat acele evenimente? cine sau ce a stat la baza deciziilor luate? a fost o dovada de imaturitate politica sau un scenariu bine ticluit? existau cai legale de restabilire a ordinii intr-un stat care se dorea si se doreste a fi de drept? Situatia se prezenta pe scurt astfel: tulburarile sociale din capitala luasera amploare, autoritatile au dat dovada de o asa-zisa neimplicare, iar solutia a fost aceea a aducerii minerilor. O solutie ieftina si irationala", mai declara Monica Iacob Ridzi.

La finalul declaratiei politice, deputatul de Hunedoara sustine ca sunt multe de invatat din lectia amara a evenimentelor din 13-15 iunie, dar ca oamenii din Valea Jiului inteleg dimensiunea coplesitoare a raului savarsit, iar " minerii sunt o categorie socio-profesionala cu merite deosebite in istorie si trebuie sa ne pronuntam constant impotriva stigmatizarii acesteia".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)