Micea Basescu poate fi liberat conditionat. Cum au motivat judecatorii si de ce se opune DNA

Joi, 23 Februarie 2017, ora 15:29

2822 citiri

Foto: Arhiva Ziare.com

Mircea Basescu a avut o conduita corespunzatoare pe perioada detentiei si a participat la activitati lucrative si educationale in penitenciar, el indeplinind, totodata, si numarul de zile necesar pentru a fi liberat conditionat, arata magistratii Judecatoriei Medgidia in motivarea deciziei de eliberare. O sentinta finala in acest caz urmeaza sa fie luata de Tribunalul Constanta, termenul de judecata nefiind inca stabilit.

Conform motivarii instantei privind decizia de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, Judecatoria Medgidia a apreciat ca, pentru a putea fi eliberat conditionat, acesta trebuia sa aiba, in total, 487 de zile de inchisoare, fie executate, fie castigate, el executand in total 639 de zile.

"Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, condamnatul trebuie sa execute in total 487 zile (castigate si executate efectiv) din care, in cazul in care munceste - 488 de zile (considerate ca executate pe baza muncii prestate) si zero zile efectiv executate. Condamnatul a executat efectiv 238 de zile de inchisoare, a fost folosit la munca, avand un castig de 30 de zile (ca urmare a muncii prestate), a executat arest preventiv 371 zile, executand in total 639 de zile (castigate si executate efectiv) ", se arata in motivare, instanta apreciind ca a fost executata fractia prevazuta de lege.

De asemenea, Judecatoria Medgidia a mai considerat ca Mircea Basescu nu este recidivist, iar pe timpul executarii pedepsei a avut o conduita corespunzatoare, fiind inclus "in programele obligatorii de adaptare la viata institutionalizata".

Totodata, in procesul verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Alba se noteaza ca Mircea Basescu nu a fost sanctionat, a fost recompensat o data si a continuat sa participe la activitati lucrative si educationale.

Comisia respectiva a propus in unanimitate eliberarea conditionata a lui Mircea Basescu, "avand in vedere ca a dat dovezi temeinice de indreptare si a fost recompensat".

DNA se opune

Procurorul DNA a solicitat in sedinta de judecata respingerea propunerii de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, considerand ca acesta nu a dat suficiente dovezi de indreptare si ca scopul pedepsei nu a fost atins pana in acest moment.

Aparatorul lui Mircea Basescu a considerat ca trebuie admisa aceasta cerere, el facand referire si la afectiunile medicale ale acestuia, care dateaza anterior comiterii faptei, si la imposibilitatea Penitenciarului Poarta Alba de a administra tratamentul necesar, dar si la recomandarea medicului penitenciarului ca acesta sa fie testat si evaluat intr-un spital privat in mod corespunzator afectiunilor sale.

La randul sau, Mircea Basescu a spus in fata instantei ca a participat la toate activitatile din penitenciar, a ajutat un detinut surdo-mut arestat, precizand ca nu va mai face trafic de influenta.

"Condamnatul, avand ultimul cuvant arata ca in ultimele patru luni petrecute in penitenciar a continuat sa participe la toate activitatile - concursuri de sah, de table, de cultura generala, s-a ocupat de un surdo-mut arestat. De asemenea, invedereaza instantei ca s-a indreptat, ca nu o sa mai faca trafic de influenta, ca nu a furat bani de la stat, nu a furat de la rromi, asa cum arata concluziile Tribunalului si a Curtii de Apel, ca este pensionar si nu mai este frate de presedinte", se mai arata in documentul citat.

Judecatoria Medgidia a analizat toate aceste aspecte si a decis sa admita cererea de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu.

Hotararea nu este insa definitiva si a fost atacata de catre procurorii DNA la Tribunalul Constanta. Instanta urmeaza sa stabileasca un termen de judecare a contestatiei.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in iunie 2016, de Curtea de Apel Constanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Instanta a pastrat astfel decizia data initial de Tribunalul Constanta, in ianuarie 2016. In acelasi dosar, Marian Capatana a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Vezi comentariile (1)